Een Kerstverhaal voor smaakmakers

24 december 2015

Ken je het verhaal van de visser Stephanos en de adviseur Irmgard?

Tijdens haar vakantie in Griekenland wandelt Irmgard, een stevige doorgewinterde managementconsultant, rond lunchtijd door een pittoresk vissersdorpje. Terwijl ze op de pier staat, ziet ze een klein bootje aanmeren met daarin de mooie, door het zout gebruinde visser Stephanos.

In het bootje met de intrigerende naam καρυκεύματα (smaakmaker), staat zijn emmer met sardientjes en er ligt een kleine tonijn in.

Irmgard complimenteert Stephanos met de mooie vangst en vraagt hoeveel tijd het kost om de vis te vangen. “Maar even” antwoordt de visser. Daarop vraagt Irmgard waarom hij niet langer op zee blijft om meer vis te vangen. Stephanos legt uit dat hij nu meer dan genoeg heeft om te voorzien in de eerste levensbehoefte van zijn gezin. Irmgard verwondert zich waarom hij geen extra vis vangt om te verkopen. Ze vraagt wat hij nog meer doet op een dag. Stefanos zegt: “Ik slaap uit, vis wat, speel met mijn kinderen, houd een siësta met mijn vrouw Maria, wandel elke avond naar het dorp waar ik een wijntje drink en gitaar speel met mijn vrienden. Ik heb een waardevol leven mevrouw”.

Irmgard zegt enthousiast: “Ik ben een veelgevraagd managementconsultant en adviseer beursgenoteerde bedrijven. Ik kan je helpen. Om te beginnen ga je elke dag wat langer vissen. Met de extra opbrengst koop je een grotere boot. Met de opbrengst van de grotere vangst kun je nog meer boten kopen. In plaats van je vangst aan een handelaar te verkopen, verkoop je deze rechtstreeks aan de visverwerkers. Misschien kun je later zelfs een fabriek starten en vis gaan exporteren. Je verhuist naar de stad en gaat managen. Voordat je het weet ben je een welvarend man. “Maar mevrouw,” sputtert de visser  tegen, “hoe lang gaat dit allemaal duren?” “Als je het goed doet Stephanos tien tot vijftien jaar.” “En daarna?”. Irmgard lacht en zegt: “Dan wordt het echt interessant. Dan verkoop je het bedrijf of je brengt het naar de beurs en dan cash je miljoenen”. “Zo, dat is mooi”, zegt Stephanos. “En dan?”. “Dan kun je gaan rentenieren. Je verhuist naar een pittoresk vissersplaatsje, waar je uitslaapt, een beetje vist, met je kleinkinderen speelt, siësta houdt met Maria, ’s avonds naar het dorp wandelt, een wijntje drinkt en gitaar speelt met je vrienden…”.

Het kerstverhaal is een bewerkte versie van het verhaal “Vissers en adviseurs, over normen en waarden” uit “De groeten met moeten van smaakmaker Rick van Asperen. Elke gelijkenis met bekende personen berust niet op toeval.

Wij wensen je een WINspirerend 2016!

 

Kies je programma

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha