Blog – Overtuiging

10 januari 2016

Een vooruitblik

Natuurlijk Werken wordt de titel van mijn nieuwe boek over de 10 WIN Principes. Het eerste boek ging over mijzelf en de totstandkoming van WIN. Natuurlijk werken gaat over smaakmakers. Een bonte stoet van mensen komt in beeld. Allemaal werken ze vanuit hun eigen kracht aan de toekomst en brengen de WIN Principes bewust of onbewust in praktijk.

Gaandeweg ontstond de behoefte om de ontwikkeling van WIN opnieuw in boekvorm vast te leggen. Vooral omdat ik schrijven leuk vindt, maar ook omdat het verhaal laat zien hoe vernieuwing van de arbeidsmarkt van onderop vorm kan krijgen.

Gelijk hebben

Het lastige van een nieuw idee is, dat je er zo vol van zit. Je kunt bijna niet indenken dat er mensen zijn die er niets van snappen. Je blijft er over praten. Ik maak me daar schuldig aan. Minder dan in het begin van WIN, maar ik betrap mijzelf er toch nog regelmatig op. Het komt voort uit enthousiasme, maar levert vooral frustratie op en leidt nergens toe. Er is een verschil in gelijk hebben en gelijk krijgen, zei een van mijn managers al lang geleden tegen mij.

Iedereen aan het werk

Stoppen dan maar? Ja, met overtuigen. Laten zien dat er andere, betere wegen zijn om WIN te laten bloeien. Een nieuw boek kan daar aan bijdragen. Niet om gelijk te krijgen, maar omdat ik geloof dat het mogelijk is dat iedereen die wil kan werken. Dat is goed voor het welzijn van iedereen. Ik houd van uitdagingen. Hoe groter, hoe leuker ik het vind. Het geeft mij een enorme kick om daarmee bezig te zijn. Zo zijn er ideeën om een datacommunality te ontwikkelen op mijn pad gekomen. Een mogelijk ingrediënt voor hervorming van de arbeidsmarkt. Het lijkt mij geweldig om daar een bijdrage aan te kunnen leveren. Met je visie als kompas, in de wetenschap dat er vele wegen zijn die naar Rome leiden en dat het eindplaatje in de tijd zal ontstaan. Een andere manier van werken.

Vaag?

Werken aan een resultaat dat zich gaandeweg het traject vormt. Heel veel mensen hebben daar moeite mee; vinden het vaag. Je begrijpt ook pas hoe het werkt als je er zelf aan deelneemt. WIN ontwikkelt zich als concept ook op deze manier.  Ik heb niet de wijsheid in pacht, maar door de verschillende ervaringen groeit mijn vertrouwen dat delen en co-creëren een krachtig middel voor vernieuwing is. Ongelooflijk hoe leuk en effectief deze manier van werken is. Ook om medewerkers in organisaties het initiatief te laten nemen in de vernieuwing. In januari starten we voor het eerst een co-creatietraject met dat doel bij een afdeling van de Hogeschool Utrecht. Spannend, net zoals de ontwikkelingen rond een datacommunality en de reacties op het nieuwe boek. Natuurlijk Werken wordt 21 maart tijdens het 2e WIN SmaakmakerFestival gepubliceerd.

Irmgard Bomers is initiatiefnemer van WIN (werken in netwerken). Iedere maand blogt ze over ontwikkelingen die haar werk raken.

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha