De mensen gaan lachend weg
Over ethiek in je werk
Anneke de Mik is de trotse eigenaar van de Uitvaartbloemist Momentum Florum in Den Haag. Ze begon twintig jaar geleden met een standaard bloemenwinkel, ging zich specialiseren in rouwstukken en transformeerde haar winkel aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag een jaar geleden tot een werkatelier waar beleving centraal staat.
“Ik zit in een trieste branche, maar de mensen gaan hier altijd lachend weg.” Heel knap als je dat voor elkaar krijgt. Hoe doet ze dat?
Ethisch denken en doen
Anneke is continue bezig om te kijken hoe ze met haar mensen de nabestaanden een fijne herinnering mee te geven. De Uitvaartbloemist doet dan ook veel meer dan een rouwstuk op bestelling maken. Ze toverde haar winkel, met een rouwkist in de etalage, om in een atelier waar weinig meer herinnert aan rouw. Je ziet er de medewerkers bloemen steken en de prachtige stukken die ze maken dienen als decor en ter inspiratie voor klanten.
Steeds meer klanten maken ook gebruik van de mogelijkheid om zelf de rouwstukken te maken en de bijbehorende linten te bedrukken. Ondertussen kunnen de kinderen tekeningen en knutselwerkjes maken. Het is zelfs mogelijk om na de rouwplechtigheid een bloemstuk te herschikken als een boeket voor thuis in de vaas. Vooral bij crematies wordt hier veel gebruik van gemaakt. Zo krijgen uitvaartbloemen een tweede leven en kunnen de nabestaanden er langer van genieten. Bijzonder is dat voor al die extra service geen extra kosten in rekening wordt gebracht. “Ik vind dat ethisch niet verantwoord”.
Niets is te gek
“Natuurlijk lever ik ook rozen met glitters als klanten daarom vragen”, zegt Anneke, “maar een standaard bloemwerk bestaat eigenlijk niet meer. Het leukste is toch om samen met de klant een uniek rouwstuk te creëren dat past bij de overledene. Het proces maakt deel uit van de rouwverwerking en het resulteert altijd in een blije klant. Daar doe ik het voor.”
Zo is er in de loop der tijd een enorme variatie in vormen ontstaan. Een waveboard op een turquoise zee, een rode VW-kever, een levensgroot hondenbot en een bloemstuk waarin sigaretten met wiet zijn verwerkt. Alles wordt gemaakt; niets is te gek. Dat maakt het werk ook zo leuk, zeggen de medewerkers. Steeds vaker worden ook voorwerpen van de overledenen in het stuk verwerkt. Denk aan een wandelschoen, een tas van oma of een flesje bier.
Voorloper in de branche
Natuurlijk kun je in deze tijd niet om het milieu heen. De Uitvaartbloemist is gecertificeerd door het SMK, Barometer Duurzame Bloemist. Dit betekent dat in het werk uitsluitend gebruik wordt gemaakt van gecertificeerde bloemen en afbreekbaar materiaal. Denk aan de linten, oase, bakjes et cetera.
Unieke stukken maken kan iedere bloemist, maar in combinatie met alle service eromheen en de certificering door SMK, Barometer Duurzame bloemist, gerelateerd aan het keurmerk Green Leaves, keurmerk van de uitvaartbranche, loopt Anneke absoluut voorop in een traditionele branche. Het hele plaatje van people, planet, profit klopt bij de Uitvaartbloemist.
Irmgard Bomers (initiatiefnemer van WIN (werken in netwerken)) interviewt regelmatig smaakmakers over hun werk.