Lifehack| Jouw kleine ik

16 november 2020

Het boek Wat een geluk, een lifehack voor je werk‘  maakt je leven als werkende een stuk simpeler. In drie delen (IK, WIJ, IK & WIJ) ontdek je stap voor stap hoe je betekenisvol samen werkt in de snel veranderende wereld. Hieronder lees je een hoofdstuk uit deel I: Jouw kleine ik (or download the English version: Your little Ego)

Jouw kleine ik

Voor grote ego’s telt alleen het individuele geluk. Aan de ene kant vrij praktisch, want je hoeft alleen maar rekening te houden met jezelf. Dikke kans dat jij geen groot ego hebt. Dat maakt je leven ingewikkelder, maar ook waardevoller, omdat je ook rekening houdt met anderen. Met een klein ego is er ruimte om zowel in je werk als in je vrije tijd anderen te helpen.

Zet talent in het midden (+) van de lifehack en breng jouw eigen unieke waarde in kaart.

  1. Persoonlijk: Waar komt je talent vandaan; je DNA? Welke eigenschappen heb je meegekregen van je familie? Gebruik je die of kies je een eigen pad? Wat doe je in je vrije tijd?
  2. Maatschappelijk: Welke onderwerpen interesseren je? Welke kennis heb je opgedaan? Waarmee? Wie bewonder je? Wie of wat volg je op social media?
  3. Zakelijk: Wat vind je leuk om te doen? Welke werkervaring heb je? Wat heb je ervan geleerd? Wie of wat inspireert jou in je werk?

Jouw unieke talent is een combinatie van deze aspecten en vormt de 20% waarmee jij het verschil kunt maken. Twijfel, frustratie en irritatie horen daarbij en zijn een teken dat er iets in jouw kleine IK wordt geraakt. Het is een signaal dat het tijd is voor nieuwe ontwikkelingen; stappen voorwaarts. Vaak gaat dit gepaard met het loslaten van zaken die geen energie opleveren. Loslaten betekent niet dat je een ander met een probleem opzadelt of opnieuw begint. Je borduurt voort op je 20% en maakt daarbij gebruik van je netwerk.

Weetje: netwerken gaat over aandacht geven en het onderhouden van relaties.

Kies je programma

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha