Collectieve kracht – waardering rol van burgers

16 juni 11.30-18.30 uur

Burgers krijgen van lokale overheden steeds vaker de ruimte om met hun collectief (in energie, zorg, voeding, wonen…) te experimenteren en uit te zoeken wat mogelijk is. Inmiddels zijn er in Nederland al zoveel burgercollectieven in zowat alle sectoren, dat we ons kunnen afvragen: is er niet al genoeg geëxperimenteerd? Het wordt tijd dat al dat experimenteren ook eens gaat leiden tot het aanvaarden van deze andere manier van organiseren (zoals WIN dat al meer dan 10 jaar doet). Het is tijd om de rol die burgers daar vrijwillig in opnemen ook te gaan erkennen als waardevol voor de hele samenleving.

 

Tijdens de CollectieveKracht-Meeting met als thema ‘’Burgercollectieven en overheid: Genoeg geëxperimenteerd?!’’ gaan we hier dieper op in, en zwengelen we de dialoog tussen alle betrokken stakeholders verder aan door het uitwisselen van ervaringen, verhalen, inzichten uit praktijk en wetenschap en hierover met elkaar in gesprek te gaan. Hoe kom je tot structurele samenwerkingsvormen? Hoe verhouden deze zich tot het debat over burgerparticipatie? Of moeten we dergelijke samenwerkingen eerder zien als een volgende stap in het uitbouwen van de sociale economie? Wat zijn de volgende stappen? En kunnen we hiervoor ook inspiratie halen uit het (Europese) buitenland?

Het evenement begint om 11:30 uur met een warm welkom door pianist Wim Warman, gevolgd door een korte situering van de bijeenkomst door Lukas Held van CollectieveKracht.eu en Jacques Giesbertz van Europe Direct Eindhoven. Hierop volgt een keynote van Prof. Godfried Engbersen, hoogleraar Algemene Sociologie (EUR), over het rapport ‘De laag-vertrouwen samenleving’. Wat betekent het wanneer het vertrouwen tussen burgers en overheid afneemt, en hoe staat het daarmee in Nederland? Welke rol kunnen organisaties als burgercollectieven spelen in het herwinnen van dat vertrouwen?

U kan kiezen uit tien sessies met elk hun eigen sprekers, verdeeld over de thema’s ‘de nieuwe overheid’, ‘collectieven als beleidsvormer’, ‘collectieven als sociale onderneming’ en ‘collectieven in Europese context’. Ook lanceren we tijdens het evenement de gloednieuwe podcast van CollectieveKracht.eu. Daarna sluiten we af met een expertpanel dat op de dag reflecteert en een netwerkborrel.

  • Dit is een gratis evenement. Graag wel aan melden via Eventbrite, i.v.m. de catering

Locatie:

Parktheater
Elzentlaan 50 5615 CN Eindhoven

WIN gaat over werken in de context van de nieuwe economie. In de nieuwe economie gaan welvaart en welzijn hand in hand. De nieuwe economie is in ontwikkeling en omvat een breed scala aan onderwerpen en thema’s die van invloed zijn op je werk. Door daar kennis van te nemen bouw je een voorsprong op. Je komt tot nieuwe inzichten en ideeën en je breidt je netwerk uit met waardevolle contacten. 

In de nieuwe economie werk je samen. Daarom plaatsen we belangeloos activiteiten, bijeenkomsten en conferenties op de agenda die relevant zijn in dit verband. Je leert dan op een natuurlijke manier de nieuwe economie ontdekken. Dit event is hier een voorbeeld van.

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha