Boecop Blogs #4 Leren van en met Part-up
Helemaal aan het eind van het telefonische interview met Eva de Vries zegt ze plots: “Misschien wel leuk om te melden dat de part-up waarin we werken aan het WIN Werk(t) Festival de meest populaire is.” Een mooi compliment aan het team dat al enige maanden in de weer met de voorbereiding van het jaarlijkse evenement op 21 maart. Dit maal in De Boecop in De Steeg. En voor wie het mocht zijn vergeten: opgeven kan nog, maar wees er dan snel bij.
Flexibiliteit geen punt
Tijdens het WIN-festival vinden diverse actieve workshops plaats. Een daarvan vindt plaats onder de vleugels van Eva de Vries. Zij werkt bij Part-Up: een anderhalf jaar ‘oud’ platform dat helpt bij het samenstellen van teams rond een project, een doel of – meer idealistisch – het verwezenlijken van een droom. Part-Up zelf is allerminst een traditionele organisatie: alles draait om flexibiliteit. Geen medewerkers dus met een vaste aanstelling. Iedereen werkt op projectbasis. Voor Eva geen probleem. ‘’Ik ben geen van 9 tot 5 werker en bovendien geloof ik helemaal niet zo in vaste contracten. Als je niet gewaardeerd wordt voor wat je doet, sta je vroeg of laat toch op straat. Het idee dat je tijdens een reorganisatie bijvoorbeeld moet solliciteren op je eigen baan… wat een gekkigheid, ik moet er niet aan denken”. De onzekerheid die aan flexibel werkt kleeft, ervaart ze niet als negatief. “In de zomer of rond de feestdagen heb je minder inkomsten. Ziek zijn of geen vakantiegeld is wel een punt. Maar ik zorg gewoon voor een buffer”. Haar kijk op de arbeidsmarkt is dan ook positief: “Er is altijd wel nieuw werk”.
Bijkomend punt is dat Eva zich als flexibele zp-er ook permanent zelf moet bijscholen voor een blijvend goede arbeidsmarktpositie. “Doorontwikkelen”, noemt ze het, “constant om je heen kijken of je werk niet anders – beter – kan”. Dat heeft wel als nadeel dat Part-upper Eva werk en privé maar moeilijk kan scheiden, behalve tijdens de dagelijkse twee uurtjes paardrijden. Zij: “Eenmaal bij Diara in het zadel vergeet ik echt alles om me heen”.
Tribes en Part-ups
Binnen het team dat het WIN Werk(t) Festival (#WWF17) voorbereid is Eva de centrale spil. Tijdens de vorige editie vond ze dat er op organisatorisch vlak dingen nog beter konden. Ze voegde de daad bij het woord en meldde zich bij initiatiefneemster Irmgard Bomers. WIN is nu aangesloten op het Part-Up-systeem en heeft daar een eigen WIN-tribe. Hier kunnen geïnteresseerden zich aanmelden en online samenwerken in activiteiten of projecten van hun keuze – part-ups genaamd. Binnen de tribe van WIN draaien er momenteel 18, variërend van de Original Dutch Design Community en ‘Samen maken we het Westland’ tot de Workshop Leefkunst of Dragon Dreaming in Wageningen. Ook het WIN Werk(t) Festival is zo’n Part-Up. De term is afkomstig van de Engelse uitdrukking ‘Let’s part-up’: laten we samenwerken, participeren of elkaar vinden.
Er zijn in totaal zo’n 300 tribes. Ruim de helft is openbaar: iedereen kan zich er aanmelden op basis van zijn of haar talenten, kennis, betrokkenheid of interesse. Zo vormt zich rond een project een online-groep zonder hiërarchie met stuk voor stuk betrokken deelnemers. Kortom: een geweldig organisatorisch hulpmiddel voor wie iets wil realiseren. Geen wonder dat Part-Up ook binnen grote bedrijven en overheden al ingang heeft gevonden als het gaat om het organiseren van innovatieve projecten. Als – aan het eind van het liedje – het project of idee gerealiseerd is, kan iedereen weer uit elkaar gaan. Dit soort part-ups zijn doorgaans besloten
Online, maar ook offline
Eva de Vries tot slot: “Part-Up is weliswaar online, maar in de praktijk blijkt het van belang dat zo’n groep ook offline contact heeft.” In gewoon Nederlands: van tijd tot tijd bij elkaar komen om de voortgang te bespreken. Dat doen we ook voor de organisatie van het festival, zeg ik uit eigen ervaring. En dat blijken steeds heel inspirerende vergaderingen te zijn: dat is nu al de positieve spin-off van het #WWF17-festival. De laatste keer leverde het spontaan een promotiefilmpje op.
In de aanloop naar het WIN Werk(t) Festival schrijft Jaap Luikenaar tien blogs #WWF17