Kleintje Schoolalfabet

5 maart 2017

Het KLEINTJE Schoolalfabet: een uniek boek over school en onderwijs waaraan 60 leerlingen (9 tot 13 jaar) uit het hele land en 23 bekende Nederlanders hebben meegewerkt is 1 maart verschenen en heeft als motto en ondertitel: School = (vaak) leuk

Over het boek

Het KLEINTJE Schoolalfabet is een uniek boek over school en onderwijs. Uniek, omdat aan dit boek 60 jonge schrijvers en tekenaars uit groep zes tot en met acht uit het hele land online en offline hebben meegewerkt. Een co-creatie die laat zien hoe leuk school kan zijn, maar waarin ook de minder leuke kanten naar voren komen. Niet alleen leerlingen van verschillende basisscholen uit het hele land hebben hun bijdrage geleverd, maar ook leerlingen die thuisonderwijs volgen of zelfs helemaal niet naar school kunnen. In Het KLEINTJE Schoolalfabet komen dus ‘echte’ deskundigen op het gebied van onderwijs aan het woord. Het boek is een ‘must’ om te lezen voor leerlingen in de basisschool-leeftijd en ook (groot)ouders met schoolgaande (klein)kinderen en iedereen die zich betrokken voelt bij het onderwijs zullen het met genoegen lezen.

BN’ers doen ook mee

Naast verhalen van deze jonge onderwijsdeskundigen wordt in meer dan 20 hoofdstukken ook een vraag gesteld aan een bekende – en voor de jeugd – aansprekende Nederlander, zoals kinderombudsvrouw Margite Kalverboer. Maar ook Bekende Nederlanders, onder wie Mirjam Oldenhave (schrijfster van o.a. Mees Kees), Daphne Schippers (wereldkampioen 200m sprint), Maurits Groen (De duurzaamste man van Nederland) en Rachel Rosier (presentatrice van de tv-jeugdprogramma’s Checkpoint en Topdoks). Zij beantwoorden vragen die betrekking hebben op onderwijs of zelfs hun eigen schooltijd.

Over de initiatiefnemer

Richard van der Lee is de smaakmaker achter dit initiatief. De ex-Rabobank medewerker heeft enkele jaren geleden het roer omgegooid en is nu o.a. eigenaar van uitgeverij De Alfabetboeken. Geen standaard uitgeverij. Alle boeken worden in co-creatie geschreven. KLEINTJE Schoolalfabet is alweer het 12e boek in de serie Alfabetboeken.

Nieuwsgierig?

Ter inspiratie een voorproefje van 20 pagina’s. Het boek bestellen kan via deze link. Veel leesplezier.

De Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer geeft als advies aan scholen het gesprek aan te gaan met leerlingen en ze te betrekken bij het vinden van oplossingen. “Leerlingen worden hierdoor serieus genomen en daarnaast is het goed voor de sfeer op school als de besluiten door leerlingen gedragen worden!”

Wat het effect hiervan is kun je zelf ervaren tijdens het WIN Werk(t) Festival op 21 maart. De Democratische School is met leerlingen aanwezig voor een demonstratie.

 

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha