BOECOP BLOGS nr. 1 Blockchain maakt Facebook overbodig
Op mijn nachtkastje ligt een stapeltje nog te lezen en half gelezen boeken. Een daarvan is: ‘Elke dag als de zon opkomt’ van Eindhoven aar Paul Bessems. De prachttitel van een even inspirerende als verrassende roman over…. organisatiekunde. En gek genoeg ook lekker spannend. Ik heb het nog niet uit, maar het zet me aan het denken over zaken doen, over werken (vooral sàmen-werken) en met elkaar omgaan in de wereld van morgen.
Blockchain organiseert werk efficiënter
Wie Paul Bessems zegt, zegt organiseren. Organiseren nieuwe stijl wel te verstaan: in communities, door informatie te delen en vooral door samen te werken. Ofwel over de blockchain-technologie. Pardon? Blockchain: een nieuwe manier van organiseren van vraag en aanbod, gekoppeld aan een nieuwe technologie. Wat internet doet voor informatie -namelijk vrij toegankelijk- doet blockchain voor waardes, vertrouwen en data. In de toekomst zal de blockchain daardoor veel adviesfuncties en intermediaire organisaties overbodig maken. Een hypotheek regelen, een verzekering afsluiten? Aanbieder en vrager gaan in de toekomst rechtstreeks met elkaar informatie en waardes uitwisselen. Rechtstreeks zakendoen. Zonder tussenkomst van traditionele organisaties als een bank, notaris of verzekeraar, maar ook bedrijven als Apple, Facebook en Amazon. Opletten dus, want ze zullen verdwijnen.
Klinkt het nog abracadabra?
Vandaar dat Paul Bessems een uitnodiging kreeg om die blockchain eens fijntjes te komen uitleggen op het WIN Werk(t) Festival. Hij doet het graag, want hij is een fanatiek organisatieadviseur. Ruim 25 jaar al. Niettemin is hij van de nieuwe stempel. Hij pioniert, onderzoekt, traint, doceert, en coacht én publiceert daarover allerhande managementboeken. Paul is oprichter van de Weconomics Foundation, gericht op een duurzame welvaart. Hij zegt: ‘We hebben internet en informatie verwerkende systemen uitgedacht en uitgevonden die ons bij van alles helpen. Maar het kost ons veel tijd en energie om het allemaal te verwerken. En daarom zijn we ondanks al die ICT-hulpmiddelen niet productiever en efficiënter geworden. Terwijl het voor een duurzame en betaalbare groei juist daar om draait.
De bestaande welvaartsmachine is volgens Paul aan vervanging toe. Veel CEO’s, politici en regeringsleiders denken nog dat we, nu acht jaar na de crisis, zo langzamerhand wel uit het dal zijn opgekrabbeld en de draad van toen weer kunnen oppakken. Vergeet het maar, ze denken misschien alleen uit lijfsbehoud nog zo. Paul schreef diverse boeken zijn toekomstvisie op economie en organiseren te onderbouwen
Wat vind je van de blockchain? En van Paul ´s kijk op het nieuwe organiseren? Heb je nu al een organisatievraag aan Paul? Wacht daar dan niet mee tot het #WWF17. Stel hem nu.
In de aanloop naar het WIN Werk(t) Festival schrijft Jaap Luikenaar tien blogs – #WWF17 21 maart in De Boecop (De Steeg, bij Arnhem).