Boecop Blogs #6 Een kijkje in de keuken van Kumar

16 maart 2017

De term ‘leer-werktraject’ is een bekend begrip. Vooral  bij wie die zich beweegt in het grensgebied tussen onderwijs en  werk: die vaak o, zo lastige overgang van het leven op school naar een toekomst op een kantoor, of in een fabriek, een distributiemagazijn of een winkel . Lerend werken of werkend leren. Geef het maar een naam. Kumar Poot uit Arnhem schreef een jaar geleden ‘Enjoy & Learn’ op de gevel van zijn nieuwe restaurant. Kijk, dat klinkt. Op het WIN Werk(t) Festival in De Boecop verzorgt Kumar binnenkort  de catering. In deze blog alvast wat ‘voorkennis’.

Twaalf jongeren die het maar wat lastig vonden om hun schoolperiode tot aan het examen vol te maken,  maken bij ‘Enjoy & Learn’ nu kennis met de echte werkwereld. Als ik Kumar op vrijdagmiddag aan de telefoon krijg voor een flits-interview, is  op de achtergrond het keukengeroezemoes al te horen. ‘Bel ik wel gelegen’? ‘Geen probleem, ik heb een prima chef-kok aan wie ik alles kan overlaten’, klinkt het aan de andere kant van de lijn.

Salesmanager nu horecaman

In de horecawereld volgde Kumar niet het doorsnee traject richting een eigen restaurant. Hoewel een beroepentest op de havo hem de hogere hotelschool als vervolgopleiding aanraadde, werd het commerciële economie. ‘Ik wilde aanvankelijk feesten en geld verdienen tegelijk’, bekent hij. ‘En na m’n studie ging dat ook  best goed.’ Hij kon aan de slag als arbeidsmarktspecialist en later als salesmanager bij een hotel.

Het bleek geen eindstation maar een tussenstap: te oppervlakkig, hij zocht meer diepgang en meer voldoening in zijn werk.  Op z’n 27e, nu zes jaar geleden, richtte hij met zijn vrouw Stephanie van Schaik een maaltijdenservice op: ’Samen Thuis’ geheten.  Niet helemaal een schot in het duister, want inmiddels had hij een opleiding gevolgd aan de Academie voor Gastronomie,  terwijl hij zijn vrouw Stephanie als professional sommelier en gastvrouw ook de nodige kennis en ervaringen kon inbrengen.

‘Samen Thuis’ serveert huisgemaakte maaltijden voor een prikkie. Favoriet bij veel bejaarde mensen. Voor hen een uitkomst, want ze kunnen mede daardoor vaak veel langer thuis kunnen blijven.  De maaltijdservice loopt als een trein: ’ik ben voor de komende twee maanden al volgepland’, zegt hij na een blik op het cateringbord.

Samen Thuis en het Latere Enjoy & Learn vormen een leerbedrijf. ‘We hebben hier nu twaalf jongeren die stage lopen. De meesten komen nu van een praktijkschool. Maar er zijn er nog genoeg die helemaal niet in beeld zijn bij de gemeente of andere instanties. ’ Geen studiebollen dus, maar ze moeten wel ‘iets’ met de horeca hebben. ‘Het zijn jongens en meisjes die helemaal onderaan beginnen. Maar die je met een goede , gerichte en persoonlijke aandacht kunt laten stijgen op de participatieladder…. zoals dat heet’, zegt Kumar Poot. Hij lijkt zelf een beetje te moeten gniffelen om zijn onderwijstaal. Hij vervolgt: ‘niet iedereen is geboren voor de schoolbanken, maar als je de juiste snaar raakt en ze weet te activeren, kun je ze goed begeleiden op weg naar betaald werk.’

Niet volgens het boekje

‘Vooral kijken naar wat ze wél kunnen’. Voor mij best moeilijk, ik heb niet zo veel geduld en leer ook zelf nog elke dag bij. Ik ben zelf nogal recht door zee. Onze aanpak is niet volgens het schoolboekje dat ik vaak zo beschermend vind.’ En ja, dan willen de sociale vaardigheden wel eens botsen met de dagelijkse praktijk. Want tegelijk moeten hij en zijn vrouw Stephanie natuurlijk wel de tent draaiende houden. ‘Vooral bij drukte in de zaak wil dat wel eens lastig zijn’, erkent Kumar. ‘Je moet steeds in de gaten houden wat je van ze vraagt en of ze het wel aankunnen. Maar ik zie wel dat we ze vaak twee keer zo snel dingen kunnen bijbrengen als op school.  Ik zie degenen die écht enthousiast zijn, later nog best een aanvullende opleiding op school volgen.’

Voordelig, sociaal en kwalitatief goed

‘We streven een zo hoog mogelijke kwaliteit na en verder zijn we behalve sociaal ook qua prijs heel voordelig. Gasten aan tafel leggen we de opzet van ons restaurant altijd wel uit. Soms gaat het ook niet helemaal perfect, maar gasten vinden dat dan gelukkig ook niet zo erg.

Gevraagd naar een kijkje in de toekomst , antwoordt Kumar: ‘Ik hoop dat het concept ‘Enjoy & Learn’ over vijf jaar in heel Gelderland een begrip is en dat we dan in veel gemeenten actief zijn en samenwerken met sociale diensten en uitkeringsinstanties’. Volop actie dus: binnenkort twee stagiaires uit Syrië en Eritrea en ondertussen overlegt met de gemeente over een tweede restaurantlocatie. ‘En o ja, ook een gemotiveerde 50-plusser met ervaring die niet aan de slag komt, is bij ons welkom.

In de aanloop naar het WIN Werk(t) Festival schrijft Jaap Luikenaar tien blogs #WWF17 

 

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha