Blog – Het ultieme gevoel van vrijheid

31 juli 2016

Ik zit voor mijn tent en kijk uit over het Lago d’Iseo. De restanten van Christo’s drijvende pier zijn nog zichtbaar. Geweldig dat een 81-jarige man in zestien dagen 1,2 miljoen mensen kan verleiden om over water te lopen. In de verte trekken de dampen op van een enorme onweersbui. De zon schijnt al weer. Kamperen: je haat het of je houdt ervan.

Voor mij is kamperen het ultieme gevoel van vrijheid en de bevestiging dat ik weinig nodig heb om lekker te kunnen leven. Wifi behoort intussen tot de standaarduitrusting en dat maakt het nog leuker. Hoe zat het ook al weer met Romeo & Julia? Even WeerOnline checken. Even app-en met de kinderen. Even…

Verslaafd?

Voor je het weet lees je ook de berichten in de andere app-groepen. Kijk je toch even in je mail en is het hek van de dam. Ben je toch met je werk bezig. Kun jij de verleiding weerstaan? Het ultieme gevoel van vrijheid voor mij is ook het besef dat je gemist kunt worden. Ik ben bereikbaar in geval van nood. Dat is voldoende.

Ja maar, hoor ik je al zeggen. Je zit wel voor je tent deze blog te schrijven. Dan ben je toch ook met je werk bezig? Dus toch verslaafd? Je zou best eens gelijk kunnen hebben, want ik vind mijn werk supergaaf. Voor mij is schrijven ontspanning, maar het is ook een middel om mijn perspectief op werk in de toekomst te delen. In die toekomst vervaagt de grens tussen werk & privé steeds meer. Je werkt op momenten dat het nodig is of, zoals nu, als je inspiratie hebt. Dan vloeien de zinnen zo uit mijn pen. Een heerlijk gevoel van vrijheid geeft dat.

Discipline

Ja maar, hoor ik je al zeggen. Dat geldt toch niet voor iedereen? Dat klopt, maar wel voor steeds meer werkenden. 80% van alle werk in de toekomst is werk waar je je hoofd voor nodig hebt. Je hoofd stopt niet met denken als je met vakantie bent. Ook niet om vijf uur trouwens; een kwart van alle kenniswerkers blijkt zelfs het meest productief na acht uur ’s avonds. Voor kenniswerkers is er geen relatie tussen het aantal werkuren en het inkomen dat je verdient. Dat is er nooit geweest, maar de arbeidsmarkt gaat daar wel van uit. Iets om over na te denken.

Recent onderzoek laat zien dat werk & privé vermengen niet ongezond hoeft te zijn. Mensen die bewust kiezen voor flexibel werken zijn gezonder. Dat vereist wel discipline, want geen enkele verslaving is gezond. Na het schrijven van deze blog heb ik twee weken de verleiding kunnen weerstaan om mijn mail te lezen. Ik kan het iedereen aanraden. Het ultieme gevoel van vrijheid.

 

Irmgard Bomers is initiatiefnemer van WIN (werken in netwerken) en schrijver van o.a. Een nieuwe weg naar inkomsten en Werkplezier en Natuurlijk Werken. Tevens coauteur van Nieuwe Business Modellen: samenwerken aan waardecreatie en het Kantelingsalfabet. Iedere maand blogt ze over ontwikkelingen die haar werk raken.

Kies je programma

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha