Blog – Grote Schoonmaak
Over Corona-proof werken
De economie lijdt onder het virus, dat is een ding dat zeker is, maar er zitten ook voordelen aan. Op Twitter stuit ik op een verhaal uit Wuhan dat de andere kant van quarantaine belicht: “een verademing, we hebben weer tijd voor elkaar”. Ik prijs me gelukkig dat mijn werk min of meer gewoon doorgaat. Voor mij is het een bewijs dat werken in netwerken werkt. Stiekem juich ik deze crisis dan ook een beetje toe en put ik er zelfs hoop uit.
Zou Corona de grote schoonmaak teweegbrengen die nodig is om de steeds groter wordende kloof tussen haves & have-nots te doorbreken?
Vergis je niet
Er moet structureel iets veranderen. Mijn schrikbeeld is Amerika, waar ik al meer dan veertig jaar kom. In steden als San Francisco struikel je over de daklozen. Geen randfiguren, maar voor een groot deel mensen uit de middenklasse voor wie het wonen in de stad onbetaalbaar is geworden en die niets anders rest dan een tentje op straat. De blue collar workers wonen in the valley en rijden elke dag twee tot drie uur naar hun werk. De film Parasite laat zien dat dit ook in Azië de realiteit van alle dag is. Maar vergis je niet, ook in Nederland is dit dagelijkse kost voor steeds meer mensen, maar we kunnen de schijn nog ophouden. Corona maakt duidelijk dat de wereld niet maakbaar is. Met de genomen maatregelen wordt tegelijkertijd gelukkig ook de oplossingsrichting zichtbaar.
Maak het klein
Klein is het nieuwe groot. De slogan is alweer van jaren geleden, maar als het om de economie gaat dan zijn het nog steeds grote getallen die indruk maken. Hoe groter de getallen, hoe groter ook het effect van het virus op het resultaat. De paniek slaat toe en er ontstaat een mechanisme van jezelf indekken, op elk niveau: hamsteren, personeel naar huis sturen en grenzen sluiten. Oude economische reflexen.
Platformexpert Martijn Arets op Twitter: “Het kabinet kan natuurlijk ook besluiten om organisaties groter dan 100 medewerkers te verbieden. Voor altijd. Goed voor de continuïteit, spreiding van risico en macht, geen discutabele belastingdeals, geen problemen meer met mededinging…Ik zie voornamelijk voordelen?.
De voordelen van ‘klein’ werken in een notendop. Digitaal heb je immers de hele wereld binnen bereik. Waar je tegenop moet boksen is vooral de beeldvorming, maar voor de rest zitten er alleen maar voordelen aan: meer tijd, meer voldoening en genoeg geld om die dingen te kunnen doen die je belangrijk vindt.
Eén ding is jammer
Natuurlijk is het triest voor de slachtoffers van het virus en de iedereen die nu al de touwtjes aan elkaar moet knopen. Maar dat is ook de realiteit zonder virus. De grote vraag is of we nu wél leren van de crisis. Als één ding duidelijk is: de principes van WIN zijn bestand tegen het virus en met een win-win-win aanpak kan iedereen die wil zich daar tegen wapenen. Het enige jammere: er is een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Maar ja, je kunt niet alles hebben. Daarom begin ik in mijn eigen huis met een grote schoonmaak. Doe je mee?
Irmgard Bomers blogt regelmatig over haar ervaring met de proeftuin voor de toekomst van werk. In ‘Wat een geluk, een lifehack voor je werk’. beschrijft ze stap voor stap wat je zelf kunt doen om (werk)patronen te doorbreken.