Blog – Co-creëren in een Doetank

2 juli 2013

Over ondernemende ambtenaren

Ineens zit ik in twee Doetanks: over leegstand en mobiliteit. Twee actuele, mega onderwerpen die mij intrigeren. Hoe dat kan? Ik ben geattendeerd op het Slimmernetwerk Café, een initiatief van de rijksoverheid. Ik weet niet wat ik kan verwachten. Zelfs niet of ik wel welkom ben. De naam van de bijeenkomst is in ieder geval veelbelovend.

Vergroot je netwerk

Het aantal smaakmakers in overheidsdienst is nog niet zo groot. Dan kan het nooit kwaad om je licht eens op te steken bij een bijeenkomst die Slimmernetwerk Café als titel heeft. Direct na binnenkomst word ik aangesproken door Marit van de Kafkabrigade en beland ik in een groepje dat gaat verkennen of er een Doetank ‘Leegstand Benutten’ moet komen.

Kafkabrigade? Doetank? Leegstand? Die dag leer ik nog veel meer.

Ondernemen is DOEN

Het proces fascineert mij. Boter bij de vis. Als je een case inbrengt uit de publieke sector, dan wordt het opgepakt. Dat kan niet waar zijn. Het intrigeert mij zo, dat ik ter plekke besluit mijn agenda om te gooien. Eerst zien en dan geloven. ‘s Middags staan namelijk verschillende Doetanks op de agenda. In een Doetank wordt via co-creatie in 6 maanden naar een resultaat toegewerkt. Dat lijkt wel wat op de aanpak in een WIN Team. Leerzaam om daar iets meer van te weten. Ook staan nog twee gasten uit Amerika op het programma. Zij delen hun kennis over innovatie in het publieke domein. Ook interessant! Eén van de Doetanks gaat over vrijwillige mobiliteit. Ik ben benieuwd om te horen wat ze willen bereiken en of ik daar -als ervaringsdeskundige- een bijdrage aan kan leveren. Wat betreft de leegstand, ben ik gewoon nieuwsgierig naar de follow-up van de ochtend.

Meervoudige waardecreatie

Om een lang verhaal kort te maken: de eerste kennismaking smaakt maar meer. Ik heb ter plekke een kosten/batenafweging gemaakt en ga een actieve bijdrage leveren aan beide Doetanks. Wat kost het en wat levert het mij op? Mijn bijdrage is bescheiden: een paar uur tijd, om te luisteren, ideeën in te brengen en mijn netwerkcontacten aan te boren. Het rendement is na twee weken al groot: mijn netwerk is uitgebreid met een aantal leuke, ondernemende ambtenaren. Mijn ideeën over vrijwillige mobiliteit zijn omarmd en worden (door anderen) uitgewerkt. Voor de leegstand heb ik al nuttige contacten verzameld en dit heeft -als bijvangst- er toe geleid dat WIN binnenkort wellicht ook in Leiden start met WIN Activiteiten.
Het bevestigt voor mij de enorme toegevoegde waarde van co-creatie. Eind van het jaar zal het resultaat zichtbaar zijn voor de opdrachtgevers, in dit geval de SVB en DLG. Ik ben reuze benieuwd, maar voor mij kan het al niet meer stuk. En mijn oorspronkelijke doel? WIN heeft weer een stukje meer bekendheid gekregen en het aantal smaakmakers groeit gestaag, ook met ambtenaren. Leuk!

Meer informatie over het Slimmernetwerk en de Doetanks is te vinden op www.pleio.nl en in het Magazine Slimmernetwerk gaat het huis uit

Deze blog illustreert een aantal principes van werken in netwerken:  Stel een doel.

Meer blogs lezen? Vraag het gratis kleurige WIN e-Boek aan of klik op Maak je keuze en kies de categorie WIN Blogs.

Deel dit bericht!

@werkinnetwerken #zdha