BinckBlogs #3 Uitnodigingen

22 februari 2019

In de aanloop naar het WIN Werk(t)Festival op 21 maart in de Haagse Binckhorst schrijft smaakmaker Jaap Luikenaar een serie blogs als opwarmertje.

De zesde aflevering van  #WWF19 vindt plaats in de Binckhorst, een voormalig industrieterrein in Den Haag, waar we te gast zijn in het “thuishonk” van GamersFirst, BinckBase genaamd.

Vaste prik

Al een aantal jaren staat die 21e  maart in mijn agenda als vaste datum voor het WIN Werk(t) Festival. Het ene jaar op een zaterdag, soms op een maandag, dan weer op een woensdag. En dit jaar op een donderdag. Vanzelfsprekend doe ik – net als veel andere smaakmakers – ook volgende maand weer mee. Het WIN Festival is leuk om blogs over te schrijven, maar nog veel leuker is om er weer bij te zijn. En al die ‘werkers in het netwerk’ weer te zien, te spreken en naar hun ervaringen en verhalen te luisteren. Alleen, ik heb me – met nog een maand te gaan – nog niet ingeschreven, nog niet gereageerd op de uitnodiging…. zoals ook veel andere smaakmakers.

Vreemd

Met uitnodigingen is het vreemd gesteld. Haast dagelijks rollen ze m’n mailbox binnen: vooral van ‘zogenaamde’ Facebook-vrienden of LinkedIn-contacten en van tijd tot tijd een verjaardagsfeestje, soms een receptie en een enkele keer een bruiloft. Je kunt dan op vier manieren reageren: accepteren, afwijzen, negeren of je reactie uitstellen: komt later wel. Of – en dat is een vijfde mogelijkheid – vragen waaròm ik ben uitgenodigd. Die laatste mogelijkheid gebruik ik vooral bij social media uitnodigingen van mensen die ik nièt ken. Zij mìj kennelijk wel. Dat levert soms grappige en onverwachte reacties op. Ze vonden een blog nogal aanmatigend of juist super-interessant. Hetzelfde met een tweet of m’n reactie daarop. Een keer nodigde iemand uit Luik me uit om Facebook-vriend te worden. Hij en ik waren allebei ‘Luikenaren’. Grappig.

RSVP

Hoe te reageren op uitnodigingen. Misschien brengt Moderne Manieren uitkomst. Het is de naam van een rubriek in dagblad Trouw. Onder redactie van etiquette-specialist Beatrijs Ritsema. Voor lezers met vragen over de omgang met collega’s, vrienden, familie of buren.
Mag je ervan uitgaan dat ze toch wel komen, moet je ze  afschrijven, of moet ik ze nabellen, zo vraagt een aanstaande bruid zich zenuwachtig af, drie weken voor de bruiloft. Het regent lezersreacties. ‘Zet vooraan RSVP op je uitnodiging’. ‘Een kwart tot een derde komt niet’. ‘Is het een ‘koude uitnodiging’ of gaat het om een ‘warm verzoek’? Ofwel: is het iemand uit de ‘inner circle’ – die altijd wel komt, ook al meldt-ie dat niet,  of een verre bekende?

Kennis(sen)

Hoe zit dat met jou als smaakmaker van WIN? Voel je je ‘inner circle’ of ben je verre vriend. Voor de organisatoren van het WIN Festival maakt dat niet uit. Iedereen is van harte welkom. Ook al ken je WIN maar half of heb je er net van gehoord. Waar het om gaat is dat je geïnteresseerd bent in ‘anders werken’. Via WIN kom je er achter waar ie ruimte in jouw huidige werk zit. En hoor je over de kansen die de nieuwe economie biedt. Je doet er kennis(sen) op, deelt eigen kennis en leert van mensen die hun werk als (deels) in netwerken organiseren. Aspecten als tijd, geld en (meer) vertrouwen worden niet vergeten.

Mijn advies mag duidelijk zijn: RSVP. Geef je vandaag nog op! Zet 21 maart in je agenda: een nieuwe lente begint met anders werken.

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha