BinckBlogs #1 Op weg naar het volgende festival

10 februari 2019

In de aanloop naar het WIN Werk(t)Festival op 21 maart in de Haagse Binckhorst schrijft smaakmaker Jaap Luikenaar een serie blogs als opwarmertje.

De Binckhorst is een oud industriegebied in mijn geboorteplaats Den Haag waar de transitie naar de nieuwe economie goed zichtbaar is. Het ligt zo ongeveer tussen de stations Holland Spoor, CS en Voorburg.

De Binckhorst is met ck. Klinkt deftig en met een beetje zoeken vind je in het gebied dan ook het kasteeltje dat als naamgever diende. Ik herinner me de Binckhorst – dat we vaak en graag verhaspelden tot ‘hinkborst’ – vooral als een gebied met een rafelrandje. Waar je niet kwam als je er niet moest zijn.

Grote kadekranen van een asfaltfabriek, de Laurens/Caballerofabriek en Van der Heem (fabrikant van radio, tv, stofzuiger, boormachine en ook de solexbrommer) domineerden de overwegend kleurloze omgeving. Met vooral troosteloze industriehallen, opslagplaatsen van schroot en oud papier, fabrieken en werkplaatsen.

En garages. Net in het bezit van een rijbewijs en zonder geld moest je voor een betaalbare vierdehands auto juist wel in die sjofele Binckhorst zijn. Van Gend & Loos, voorloper van DHL, zat er ook. Tien jaar na mijn diensttijd leverde ik daar m’n donkergroene plunjebaal vol PSU in.

Rond 1990 zet zich voorzichtig een transformatie van het gebied in en kwamen er steeds meer kantoorgebouwen. Rond 2000 vestigde het KPN hoofdkantoor zich in een gloednieuw gebouwencomplex van zo’n 80.000m2. Het opvallende kantoorcomplex wordt sinds 2017 omgevormd tot een woon- en werkplek. In het pand van de SDU, de voormalige staatsdrukkerij, zijn de eerste dure appartementen al verkocht. De Caballero sigarettenfabriek transformeerde tot de Cabfab, een hip bedrijfsverzamelgebouw waar je de nieuwe economie als het ware voelt en waar ook WIN is gehuisvest. Overal in het gebied vestigden zich innovatieve industriële, communicatieve en creatieve startups en bedrijven. Met nieuwe, maar zeker ook nog oude werk- en organisatievormen.

Sinds kort behoort ook GamersFirst tot de Binckhorst-bewoners en is gevestigd in een onorthodox pand met de naam BinckBase. Daarover in de volgende blog meer, want de gamers (vooral e-sporters) zijn dit keer gastheer van het WIN Festival. Al met al weer een bijzondere plek waarop WIN de eerste lentedag als ‘nieuw begin’ van werk organiseren in netwerken viert. Denk aan de Boecopkerk in De Steeg, S2M in Utrecht of Seedz in de Rotterdamse Afrikaanderbuurt. Wil je nog eens terugkijken? Dat kan

Doe je mee aan het 6e WIN Festival en/of wil je zelf nog iets bijdragen deze dag. Klik dan op de link en/of laat het weten via telefoon of mail naar irmgard@werkeninnetwerken.nl.

 

 

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha