Een huis vol verhalen
“Ze kunnen er geen genoeg van krijgen”, schreef de Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul in de aankondiging van de herhaling van de Architectuurfiets- en wandeltocht Jan van Beurden op 8 juni jl. ‘Ze’ zijn de voormalige en huidige bewoners van het Huis van Van Beurden die op deze manier het werk en betekenis van de gemeentearchitect voor Wateringen onder de aandacht willen brengen. Maar waarom?
Dag van de architectuur 2024
De tuin van het Huis van Van Beurden was op de Dag van de Architectuur open. Op zes plekken langs de 25km lange fietsroute Wateringen-Den Hoorn-Schipluiden-Wateringen informatieborden waren geplaatst: op de Heulweg, Hoornsekade, Woudseweg, Burg. Musquetiersingel, Bovendijk en Harrie Hoekstraat. Eric Luiten van de HVWK en zoon Peter van Beurden namen elk twee groepen onder hun hoede en leidden ze door steegjes en doorgangetjes in Wateringen die vrijwel niemand kende. Ondertussen wijzend op details, zoals de tegels in de gevel van de Kwaklaan en het feit dat voor de Eendenburcht afgebikte stenen van een druivenmuur zijn gebruikt. Het is illustratief voor de tijdgeest van de vijftiger jaren.
Groot genoeg
De geluksvogels onder de fietsers kregen als extraatje een rondleiding van de zoon des huizes door Huisje Groot Genoeg aan de Woudseweg . Groot Genoeg is het enige werk van Jan van Beurden dat op de (gemeentelijke) monumentenlijst staat. Het huis dankt zijn naam aan het feit dat boeren er bij de bouw een beetje smalend over deden. Uit ergernis schilderde veeverloskundige Tetteroo er eigenhandig de woorden ‘Groot Genoeg’ op. Het huis wordt nu voor verschillende doeleinden gebruikt.
Zo’n 35 mensen genoten van de tuin van het Huis van Van Beurden, maar vooral ook van de gesprekken die spontaan ontstonden, nadat ze hadden gefietst of gewandeld. Zoals over Zwarte Wout, de akoestiek in de NH Kerk die tot de 10 beste in Nederland behoort en de voorloper van De Waterman met echte kikkers in het peuterbad en palingen in het diepe. Maar ook gesprekken over architect Rem Koolhaas en industrieel Jacques van Marken, om maar eens twee uitersten te noemen. Ook opperde iemand om de fietstocht met aanvullende informatie op Komoot te zetten, zodat meer mensen kunnen kennismaken met zijn in totaal 221 gearchiveerde werken. Een goed idee.
Genoeg reden om door te gaan om op deze manier vanuit het Huis van Van Beurden verleden, heden en toekomst te verbinden. Niet alleen in het belang van instandhouding van erfgoed, maar ook om mensen met andere ogen naar de eigen omgeving te laten kijken en de verbeelding te prikkelen als het gaat om de toekomst. Niet alleen het werk, maar ook de persoon Jan van Beurden en zijn werkwijze past heel goed in deze tijd waarin er weer meer behoefte is aan gemeenschapsgevoel en het belang van een lokale economie wordt onderkend. Een toekomst waarin niet alles groots en meeslepend hoeft te zijn, maar ook klein het nieuwe groot is. Wie op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen kan een mail sturen naar irmgard.bomers@gmail.com
De wandel- en fietstocht is een initiatief van de voormalige en huidige bewoners van Het Huis van Van Beurden en mede mogelijk gemaakt door de Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul en de Regeling Kleine Culturele Initiatieven.