Toekomsttijd | betaald en vrijwilligerswerk vermengen
Ruim drie jaar geleden sprak ik met Bilal Sahin, coördinator van Vadercentrum ADAM, over een Moedercentrum EVA in Binckhorst. Destijds nog met mijn pet op van de I’M BINCK Praktijkacademie. Het leek zo mooi en voor de hand liggend, want er was een plek en beide centra in Laak zouden elkaar goed kunnen aanvullen. Het heeft helaas niet zo mogen zijn. Naast betaalbare werkruimte is structureel geld voor een vakkracht het grote probleem.
Volhoudbaarheid belangrijk
De opbrengsten van de activiteiten, zelfs als die door vrijwilligers worden georganiseerd, is dusdanig gering dat er een (te) grote afhankelijkheid van subsidies is. Dit komt de autonomie en volhoudbaarheid[i] van veel initiatieven en betrokken mensen niet ten goede. Bij het Vadercentrum is dit probleem opgelost, omdat de ruimte wordt gehuurd door WijkZ, de welzijnsorganisatie in Den Haag. Bilal is als ondernemende vakkracht bij hun in dienst. Hij is de enige betaalde kracht tussen 180 vrijwilligers in het Vadercentrum en heeft een soort status aparte, ook binnen zijn eigen organisatie. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar Bilal heeft een weg gevonden die breed waarde en waardering genereert. Naast zijn betaalde werk doet hij ook vrijwilligerswerk en is hij regelmatig te vinden in zijn moestuin. Daarmee laat hij tevens zien dat een combinatie van betaald, vrijwilligers- en huiswerk haalbaar is.
In het Vadercentrum is de stichting Haagse Vaders verantwoordelijk voor de programmering. In dertien jaar heeft het inmiddels tot tal van nieuwe initiatieven geleid, zoals de Weggeefwinkel, een lasopleiding, het Repair Café en de Voedselbank winkel. De koning is groot fan van het Vadercentrum en al een paar keer langs geweest.
Werk en welzijn nieuwe stijl
Het Vadercentrum kiest bewust alleen voor vrijwilligerswerk. Dat is hun kracht. Daarom blijft een Haags Moedercentrum, met de focus op betaald werk volgens de WIN Werkt-filosofie in mijn gedachten. Ik word daarin gesterkt door de ervaring van WIN Werkt in Amsterdam Zuidoost. Ook zij laten zien dat betaald en vrijwilligerswerk hand in hand kan gaan. Mogelijk gaat het lukken in Den Haag bij Kwetu, een project van WIN (Women’s Initiative Network). Op het Haagse Westeinde heeft Antoinette Mutesa, zonder back-up van een grote organisatie, met haar netwerk al een aantal piketpaaltjes geslagen. Met de kennis en goodwill die het Vadercentrum heeft opgebouwd in Den Haag en het succes van WIN Werkt in Amsterdam, zou het zo maar eens tot een vervolgstap kunnen leiden.
Dat het Vadercentrum enorme waarde toevoegt in de wijk was voor ingewijden al lang duidelijk. Vorige week werd landelijk de kroon op hun werk gezet met de uitreiking van de Appeltjes van Oranje, de prijs van het Oranje Fonds voor uitzonderlijke sociale initiatieven. Voor Bilal was het een weerzien met een goede bekende van hem: de koning.
Update:
In het najaar 2023 speelt het Vadercentrum een hoofdrol in de NPO serie 100 dagen in de vergeten wijk.
Irmgard Bomers is schrijver van de WIN Trilogie over de toekomst van werk en publiceert elk jaar de WIN Werk(t)rede voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Dit is een blog in haar serie over werken in en aan een veranderend tijdperk.
[i] In het Zuid-Afrikaans wordt voor ‘duurzaam’ het woord ‘volhoudbaar’ gebruikt. Dat is eigenlijk een veel beter woord. Uit: Samen komen we er wel van Terry van der Heide/Centrum Groepswonen