Toekomsttijd | Tweebaans werk
De norm van één baas, één baan lijkt in politiek en wetgeving weer helemaal hoogtij te vieren. Maar als je om je heen kijkt zie je dat helemaal niet terug. Het aantal mensen dat meer dan één betaalde baan combineert groeit nog steeds en het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat dit beeld gaat keren. Het aantal ligt nu rond de 830.000. Het wordt steeds normaler om een vast contract van een paar dagen te combineren met een eigen bedrijf(je). Natuurlijk zijn er mensen die het noodgedwongen doen om de eindjes aan elkaar te knopen, maar voor het leeuwendeel geldt dat het tegemoet komt aan de behoefte aan meer autonomie.
Luc Dorenbosch en Marc van Vuuren schreven er een informatief boek over: Tweebaans werk.
Zo’n 10 jaar geleden ontmoetten ze elkaar. Ze hadden exact dezelfde functie, maar kwamen erachter dat ze heel verschillende dingen deden. Hoe kan dat? Hoe kan het dat de eenheid van werk een baan wordt genoemd? Ze bouwden door de jaren veel expertise op over het fenomeen combi baan, die ze onder de noemer ‘baaningenieurs’ te gelde maken. Daarnaast werken ze beide een deel van hun tijd voor een werkgever. In beider geval versterken de verschillende banen elkaar, maar is er geen sprake van concurrentie.
“Je weet dat het je carrière kan kosten”. Dat was het eerste wat Marc van Vuuren te horen kreeg toen hij zijn werkgever (een universiteit) liet weten minder contacturen te willen. Het laat zien hoe vastgeroest de beelden nog zijn van een loopbaan. In Tweebaans werk geven de auteurs niet alleen handige tips aan iedereen die eraan denkt aan een tweede baan te beginnen. Ook werkgevers kunnen hun winst met dit boek doen. Hoe kunnen zij werknemers ondersteunen of soms zelfs aanmoedigen aan een tweede baan te beginnen?
Beluister de podcast of bestel het boek Tweebaans werk.
In Tweebaans werk gaat het om het combineren van betaalde functies. Het aantal mensen dat naar een betaalde baan ook vrijwilligerswerk doet is nog vele malen groter. De kunst is om het georganiseerd te krijgen. Daar kan het toepassen van de WIN-filosofie bij helpen.
Irmgard Bomers is schrijver van de WIN Trilogie over de toekomst van werk en publiceert elk jaar de WIN Werk(t)rede voor een duurzame arbeidsmarkt. In de laatste editie roept ze iedereen op om één uur in de week te besteden aan #toekomsttijd. Dit is een blog in haar serie over werken in en aan een veranderend tijdperk.