WIN Lustrum Blog #4 Meer vertrouwen
Jaap Luikenaar schrijft een serie blogs als opwarmertje voor de lustrumeditie van het jaarlijkse WIN Werk(t) Festival op 21 maart a.s. bij Seats2Meet in Utrecht-CS. Deze gaat over flexibiliteit en vertrouwen.
Voor of tegen?
‘Meer flexibiliteit in je werk’ vormt het centrale thema van het festival. Gek genoeg is flexibiliteit een term die mee- en tegenstanders kent. Gek, want op kantoor, of in een team werk je toch liever met flexibele collega’s samen dan met stugge, is mijn eerste gedachte. Maar als je even doordenkt is dat weer niet het geval niet bij de belastingdienst, bij de rechtbank of aan de operatietafel. Want iedereen is blij dat-ie daar kan vertrouwen op gelijke monniken met gelijke kappen, rechtvaardigheid precisie. Laat de inspecteur, rechter of chirurg maar stug zijn, een flexibele, soepele omgang met de regels zou toch knap vervelende gevolgen hebben.
Ook op een ander vlak roept de term flexibel in combinatie met werk veel tegenstand. Lang leve de vaste baan, roept de stugge vakbeweging, teneinde haar achterban te beschermen tegen ontslag en een onzeker bestaan. Een achterban die desondanks in ledental achteruit holt. Recht daar tegenover staat dan weer de stugge directeur of ondernemer. Die roept: leve de flexibele schil zodat ik lekker kan ondernemen. In slechte tijden met wat minder mensen, maar in goede tijden met veel mensen.
Over flexibiliteit kan je niet genoeg gedachten laten gaan. In blog #2 van vorige week had ik het er immers ook al over. Eén van de laatste regels in die blog luidde: “En wat als je al die nieuwigheid over het nieuwe werken en alle ideeën rond andere, onbekende en flexibele werkvormen niet vertrouwt? “
Meer vertrouwen
Goed om wat aandacht aan het begrip vertrouwen te besteden. Hoe meer vertrouwen je hebt in iets of iemand, hoe sneller je geneigd bent om risico’s te nemen. Als je een flexibel contract hebt in het volste vertrouwen dat je werkgever je contact straks weer verlengt, heeft dat dezelfde waarde als een vast contract. Maar wat als die werkgever je die zekerheid niet kunt geven? Dan is er nog steeds niets aan de hand als je zelf de volle overtuiging hebt dat je na afloop weer nieuw (ander) werk zult vinden. Vertrouwen in je eigen capaciteiten heeft dan misschien wel meer waarde dan het vertrouwen in een ander. Wie op zichzelf vertrouwt, durft risico’s te nemen en is niet bang voor onzekerheden in de toekomst.
Dat vertrouwen in eigen kunnen groeit naarmate je werk doet waarin je goed bent of misschien wel uniek. Dus als het werk bij je past en je het beste van je zelf kunt geven. Werk waarmee je ook de meeste meerwaarde voor je baas levert. En dat is nu precies waar de toekomst van werk zou moeten liggen. Een mens moet zich niet aanpassen aan het werk, zoals vandaag de dag gebeurt, nee, het werk zou zich veel meer moeten aanpassen aan de mens. Wat een werkplezier zou zo een omslag niet teweegbrengen. Al die talenten die dan tevoorschijn komen!
Omslag in denken
‘Omslag’ is de kop boven de column van Aleid Truijens in de Volkskrant van afgelopen zaterdag. Ze heeft het daarin over de schoolkeuzes die vele duizenden ‘achtstegroepers ‘in het basisonderwijs in deze tijd weer moeten maken: vwo-havo-mavo of vmbo. Spanning en onzekerheid ten top, bij scholieren, ouders en verzorgers. Niet te hoog, maar liever ook niet te laag instromen. Kan dat niet anders? De columniste vindt de oplossing in ‘één school voor iedereen’. Dat hoeft in haar ogen niet één school te zijn, maar kan ook een flexibel systeem zijn. Zij schrijft: ‘Het gaat om een omslag in het denken: geen onderwijs dat grenzen oplegt en wegen afsnijdt, maar dat flexibel is en uitnodigt om talenten en voorkeuren te ontdekken. Het is niet aan anderen om jou de maat te nemen en je in een mal te drukken. Jij moet kunnen laten zien waar je goed in bent”.
Het zijn zinnen die inspireren en waar je meteen vrolijk van wordt. Zou het niet geweldig zijn als leerlingen in zo’n nieuw toekomstig onderwijssysteem erop zouden kunnen vertrouwen dat ook de nieuwe economie en de toekomstige arbeidsmarkt waarin ze straks terecht komen een arbeidsmarkt is waarin het talent van iedereen die wil werken wordt gebruikt.
Ik ben er nog niet helemaal gerust op, misschien moet ik nog iets verder bouwen aan dat vertrouwen. Daarom is de workshop WIN Vertrouwen tijdens het WIN Werk(t) Festival wel iets voor mij. Voor jou ook?