Van cultureel ondernemen naar een ondernemende cultuur
“Een ondernemende cultuur begint bij jezelf: je eigen waarden en behoeften in kaart brengen”
Vanuit mijn interesse in reizen en cultuur ben ik mijn loopbaan begonnen in het toerisme. De behoefte aan vrijheid en blijven leren hebben mij een loopbaan vol afwisseling gebracht. De rode draad daarin: mensen, dienstverlening en ICT ontwikkelingen. Vanaf het begin gaf ik leiding en ik heb ervaren dat mensen voor een organisatie heel belangrijk zijn. Tegelijkertijd staan ze ook ontwikkelingen in de weg, omdat ze hun eigen kansen niet zien en hun talent te weinig benutten.
Einstein zei al: ‘Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt’.
Tijd om iets terug te geven
Ik betrapte mij erop dat ik mee ging doen met het haantjesgedrag. Ik ging voor het korte termijn succes in plaats van het structureel aanpakken van problemen. Daar werd ik niet gelukkig van. Als leidinggevende heb ik ervaren hoe moeilijk het is om een (cultuur)verandering te realiseren. Bedrijfsleven of overheid verschillen wat dit betreft niet van elkaar. Met een ondernemende instelling ben ik zelf ver gekomen en heb ik heel mooie resultaten bereikt. Maar stilzitten past niet bij mij. Ik blijf ambitieus en zoek de uitdaging op. Na een lange reis door culturele en commerciële functies ben ik terug bij mijzelf en heb ik met vallen en opstaan en hulp van heel veel smaakmakers ontdekt hoe je je werk zo kunt organiseren dat het energie geeft, bijdraagt aan een betere wereld en inkomen genereert.
“Als initiatiefnemer van WIN, verbind ik idealisme en zakelijkheid”
Privé en werk
Ik geloof in teamwork en de potentie van ieder mens. Zelf heb ik al meer dan dertig jaar dezelfde man, mijn steun en toeverlaat. Toen we onze dochters kregen heb ik een tijd lopen schipperen tussen werk en privé. Mettertijd groeide mijn werk dichter naar mijzelf. Wij hebben onze dochters opgevoed met vrijheid en eigen verantwoordelijkheid en vormen een team op basis van evenwaardigheid. Ieder met zijn eigen sterke en zwakke punten – zo ga ik ook om met de mensen in mijn werk. Mijn dochters zijn heel verschillend en ook managen is geen vaststaand recept, maar steeds weer een subtiel proces met ingrediënten toevoegen, roeren en proeven. Het zal geen verrassing zijn dat ik koken leuk vind en ook een praktische metafoor voor de toekomst.
Een nieuwe wereld
Aansluiten bij WIN betekent deel uitmaken van een ecosysteem voor de toekomst van werk. Een informele omgeving waarin je jezelf kunt ontwikkelen tot professional in de nieuwe economie. De principes die er aan ten grondslag liggen zijn gebaseerd op eigenaarschap, een leven lang ontwikkelen/leren en voldoende inkomen verdienen om die zaken te kunnen doen die je belangrijk vindt. In deze tijd vinden steeds meer mensen elkaar, vanuit de behoefte aan flexibiliteit, zingeving en innovatie. Het gaat steeds minder om wat je bezit, maar wie je bent en wat je wilt bijdragen – in tijd, kennis, geld etcetera. Vanuit deze bijdragen zal een nieuwe economische en maatschappelijke structuur ontstaan, waarin het om meer gaat dan geld verdienen. Mijn ambitie is om hier een bijdrage aan te leveren door zelf het voorbeeld te zijn.
Werken in netwerken heeft zich ontwikkeld tot een andere manier van werk organiseren. Een manier, naast werken in organisaties of in je eentje, die permanent ruimte schept voor ontwikkeling. Door de kennis daarover breed te delen wordt werken in netwerken op den duur een soortnaam. In de tijd is het daarom geëvolueerd tot een non-profit activiteit van mijn eigen bedrijf (WIN Recept). Mijn eigen inkomen verdien ik ondertussen met schrijven, waaronder de niet geplande WIN-trilogie. Daarnaast doe ik vrijwilligerswerk en werk ik mee aan projecten.
Wat begon als een idee om cultureel ondernemen te stimuleren, is na al die jaren geëvolueerd tot een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een ondernemende cultuur in de context van een economie waarin idealisme & zakelijkheid hand in hand gaan. Wat een geluk!