The Future of Work I

Hoe ziet de arbeidsmarkt van de toekomst eruit?

Wat hebben vijftigplussers, flexwerkers, mantelzorgers, jongeren of mensen met een migrantenachtergrond met elkaar gemeen? Allen hebben zij een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Ze dreigen hun baan te verliezen of vinden het lastig er één te vinden. Ze hebben een baan, maar geen zekerheid. Ze willen veel, maar kunnen hun talenten niet ontplooien. Nu niet, en ook voor de toekomst ziet het beeld er niet rooskleurig uit.

Hoe ontwikkelt de Nederlandse arbeidsmarkt zich en hoe kunnen we ervoor zorgen dat we voor iedereen kansen scheppen op de arbeidsmarkt? Dat is het thema van The Future of Work I. In het programma vertelt hoogleraar arbeidseconomie Joop Schippers (Universiteit Utrecht) voor welke uitdagingen we op de arbeidsmarkt staan. Wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat we in Nederland voor iedereen – jong en oud, hoog- en laagopgeleid, zwart en wit – passend werk kunnen organiseren?

Na afloop van zijn lezing gaat Schippers onder leiding van Elisabeth van den Hoogen in gesprek met Annemarie van den Berg (directievoorzitter Rabobank Utrecht), Tweede Kamerlid Gijs van Dijk en vertegenwoordigers van de Nationale Denktank.
__

Joop Schippers is als hoogleraar Arbeidseconomie verbonden aan het departement Economie van de Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie van Universiteit Utrecht. Schippers’ expertise betreft in het bijzonder genderverschillen op de arbeidsmarkt en de positie van oudere werknemers. Schippers is een veelgevraagd commentator bij arbeidsmarktontwikkelingen in de media. Voor zijn bijdragen het overbrengen van wetenschappelijke kennis naar een breder publiek ontving hij begin 2013 de eerste PubliPrijs van de Universiteit Utrecht.

Gijs van Dijk is Tweede Kamerlid namens de PvdA. Voor zijn Kamerlidmaatschap werkte Van Dijk o.a. voor de Algemene Onderwijsbond en de vakbeweging FNV. Van de laatste organisatie was hij van 2013 – 2017 vice-voorzitter. In september diende Van Dijk samen met twee andere Kamerleden een initiatiefwet in om payroll medewerkers meer rechten te geven.

Annemarie van den Berg studeerde onder meer aan de Landbouw-universiteit Wageningen en behaalde een MBA op Nyenrode. Zij werkt al ruim een kwart eeuw in de bancaire wereld, eerst bij de ING en vervolgens bij de landelijke Rabobank. In 2013 werd Van den Berg benoemd tot directievoorzitter van Rabobank Utrecht.

WIN gaat over werken in de context van de nieuwe economie. De nieuwe economie is in ontwikkeling en omvat een breed scala aan onderwerpen en thema’s die van invloed zijn op je werk. Door daar kennis van te nemen bouw je een voorsprong op. Je komt tot nieuwe inzichten en ideeën en je breidt je netwerk uit met waardevolle contacten. 

In de nieuwe economie werk je samen. Daarom plaatsen we belangeloos activiteiten, bijeenkomsten en conferenties op de agenda die relevant zijn in dit verband. Je leert dan op een natuurlijke manier de nieuwe economie ontdekken. Dit event is hier een voorbeeld van.

Tivoli, Utrecht

Locatie: Utrecht

 

Deel dit bericht!

@werkinnetwerken #zdha