Zo overwin je alles

12 april 2022

Over nieuwe inzichten en de Invictus Games

“Als je deel uitmaakt van de oplossing dan hoef je je nooit een slachtoffer te voelen.” Beeldend kunstenaar en restauratie steenhouwer Aleid Uhl kreeg dat inzicht na een bomaanslag in haar appartementencomplex en ervaart het nog dagelijks. Ik ken Aleid uit jaren negentig en recentelijk kwam ik haar weer tegen op een wandeling met oud-collega’s in Rotterdam. Dat weerzien maakte behoorlijk indruk op mij. Met haar WARRIORS staat ze op het punt door te breken bij het grote publiek.

Aan oplossingen werken

Aleid bewondert mensen die doorzetten, daadkracht en passie tonen. Dat zie je terug in haar figuratieve werk, waarin klimmen en omhoogkijken de rode draad zijn. Dat de bomaanslag hiervoor de basis heeft gelegd, realiseerde ze zich pas jaren later. “Na de oorverdovende klap was er die onnatuurlijke stilte. Toen de rook was opgetrokken en wij verdwaasd buiten stonden in de chaos en ellende, kregen militairen en hulpverleners ons in beweging door ons een taak te geven.” Die ervaring deed haar inzien hoe belangrijk het is om onderdeel te zijn van een oplossing. “Door mee te doen klim je als het ware uit het dal en houd je de regie in eigen hand.” De tinnen WARRIOR is ontstaan, omdat de bomaanslag toch ook een keer uit haar systeem moest. Liefde voor schoonheid en steen bracht haar ook op de steiger.

Combinatie blue & white collar

Als steenhouwer en restaurator tussen de bouwvakkers voelt Aleid zich in haar element. “In de restauratiebouw is alles schots en scheef en ‘uit het lood’. Dan moet je vanzelf in oplossingen denken om het in orde te brengen. Iedere ochtend bepaal je met elkaar de volgorde van het werk.” In dat proces, om met ambachtslieden een mooi product maken, is ze nu ook met haar WARRIORS terechtgekomen. Een grote bestelling voor de Invictus Games in Den Haag zorgt voor nieuwe uitdagingen. Dus heeft ze extra geld nodig om aan een voorraad te bouwen.

Het geldprobleem lost ze op door tijdelijk in een corporate omgeving communicatieklussen te doen. “Ik wil van niemand afhankelijk zijn, dus ook niet van mijn bank of investeerders. Als kunstenaar moet je creatief zijn in het verdienen van je centjes. Ik heb het geluk dat ik ook als communicatieadviseur kan werken. Ook daar liggen weer kansen en ontmoet je heel interessante mensen. Iedereen op je pad is van grote waarde. De combinatie blue & white collar werkt dus prima.” Vanuit die communicatierol ken ik haar ook. Slechts één jaar waren we collega’s, maar haar afscheid destijds herinner ik me nog goed. Bij haar vertrek had Aleid voor iedereen een persoonlijke prikkelende boodschap, in de vorm van een kurk met een spreuk erop. Want als de kurk uit de fles is…. dan komt de waarheid bovendrijven! Hilarisch, recht voor z’n raap en lekker Rotterdams.

Het beeld klopt

Als de binnen- en buitenkant kloppen dan ben je als mens compleet en ontwikkel je uithoudingsvermogen. Door de jaren heb ik daar zelf mee geworsteld en er daarom ook oog voor gekregen. Aleid is één met haar werk en dat is hard werken, weet ik uit eigen ervaring. Het vraagt om niet gebaande paden te bewandelen. Ongeplaveide wegen waar anderen je maar al te graag de richting willen wijzen naar de bekende weg, want onbekend maakt immers onbemind. Aleid herkent dat, maar ze beschouwt het als periodieke tests om te kijken of het pad waar ze voor kiest nog steeds klopt. Een tweede interessant inzicht waar ik wat aan heb. Ineens besef ik ook waarom ik het nog steeds zo waardevol vind om af en toe met deze groep oud-collega’s te wandelen. Destijds was ik onderdeel van een oplossing waar we samen aan werkten en dat schept een band.

Niet opgeven

Door mee te werken aan oplossingen gaan dingen ogenschijnlijk als vanzelf stromen. Aleid laat het zien en blijft ondertussen dromen: van werken aan de Sagrada Familia tot het vinden van een zak geld. “Ik vind het jammer dat ik voor de WARRIORS geld moet vragen, om mijn leveranciers te kunnen betalen. Veel liever zou ik ze weggeven aan mensen en organisaties die erkenning en waardering verdienen omdat ze het leven van anderen een beetje mooier te maken, zoals de Invictus Games.”

Van 16 tm 22 april 2022 vindt dit internationale sportevenement voor 500 fysiek en/of mentaal gewonde militairen plaats in Den Haag. Iedere deelnemer heeft een eigen verhaal, maar wat hen bindt is de innerlijke kracht die ze hebben gevonden om door te gaan en zichzelf op te richten; geen slachtoffer te zijn. Een houding die een uniek beeldje verdient van een unieke kunstenaar: de Warrior van Aleid Uhl.

Irmgard Bomers

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha