Wonderen zijn de wereld nog niet uit

9 maart 2023

Voel je je waardeloos? Verander van plek. Blijf niet waar je bent. Ga naar een plek waar je waarde wordt gezien. Dit was vandaag te lezen op LinkedIn. WIN (werken in netwerken) biedt zo’n plek. Razan kan dat beamen. Op 23 november deed ze voor het eerst mee met een WINspiratiesessie bij Foxtaal. Op 15 februari was haar eerste betaalde werkdag bij een ambassade. Alle goede komt in drieën, is het motto van WIN, maar dat het al na drie bijeenkomsten tot zo’n resultaat leidt is bijzonder. Hoe kan dat?

Een ander perspectief op werk

Als je Razan vraagt wat het geheim is, dan is haar antwoord: “Je hebt mijn hoofd uitgelegd. It’s the mindshift in my head.” Razan spreekt beter Engels dan Nederlands. Dan is het slimmer om je te oriënteren op werk waar dat niet zo’n probleem is. Een plek waar de werkervaring die je al hebt van pas komt en -het allerbelangrijkste- waar je op jouw niveau aan de slag kunt. Kortom, een omgeving te zoeken waar je als persoon wordt gewaardeerd.

In de WINspiratiesessie doen we elke week drie praktische oefeningen met elkaar, met als insteek dat de deelnemers de Nederlandse werkcultuur leren begrijpen en elkaar helpen stappen te zetten op weg naar betaald werk. Iedereen gaat dus enerzijds met een ‘opdracht’ naar huis, maar krijgt zelf ook hulp. De focus ligt op wat je NU zelf kunt doen.

Je eigen netwerk inschakelen

“Ik heb (hier) geen netwerk”, zegt vrijwel iedereen de eerste keer. Onderdeel van de WIN-werkwijze is de deelnemers te laten ervaren dat dit niet klopt. Juist iemand die dicht bij je staat, die je vertrouwt, kan je helpen. Hij/zij kent je immers als beste. Razan vroeg o.a. haar vriendin om hulp. Zij regelde voor haar een netwerkgesprek. Dat het 1e gesprek voor Razan direct resulteerde in een aanbod voor een baan, is natuurlijk geweldig, maar dat was niet de insteek.

De stap naar betaald werk wordt vaak te snel gezet. Er gaat heel veel energie verloren met het maken van CV’s en schrijven van sollicitatiebrieven die nul kans hebben. De formele weg leidt tot veel afwijzingen, teleurstellingen en zelfvertrouwen dat alleen maar daalt. Vrijwilligerswerk is een erkende stap (ook in de WIN filosofie) naar betaald werk. Razan is echter niet de eerste wiens zelfvertrouwen daardoor een knauw heeft gekregen. Niet omdat ze te beroerd is om vrijwilligerswerk te doen, maar omdat ze op een plek kwam waar haar waarde niet tot haar recht kwam.
De informele weg bewandelen is daarom veel leuker en effectiever. Een afspraak maken voor een kopje koffie kan iedereen leren.

Focus op de toekomst

Werk & privé gaan steeds meer door elkaar lopen. Thuiswerken raakt steeds meer ingeburgerd en steeds meer werk krijgt een tijdelijk karakter. Ook Razan heeft in eerste instantie een contract voor 6 maanden. Het hebben én onderhouden van een waardevol netwerk wordt daarom steeds belangrijker. Ook daar besteden we aandacht aan in de WIN Inspiratiesessies.

De tijd zal leren of de baan Razan voldoende gaat brengen en of ze het te combineren is met haar privésituatie. Op voorhand zou ze het liefst partime of deels thuiswerken. Dat is nu niet mogelijk. Razan: “So far it’s good. The first week was challenging, but my daughter got used to it; enjoying the idea of us leaving and coming back home as a family.”

De eerste regels van deze blog zijn van Teun de Vries die op LinkedIn een mooie vergelijking maakte met de prijs van een fles Pellegrino. De fles water is overal hetzelfde, maar kost toch in een restaurant veel meer dan in de supermarkt. Met andere woorden: de plek bepaalt de waarde. Zorg dat je jezelf omringt met mensen die je waarde waarderen. Dat ervaar je in ieder geval bij de WIN Inspiratiesessies. Kijk op de WIN Agenda voor de data.

Foxtaal heeft de WIN-filosofie onderdeel gemaakt van het inburgeringsprogramma (Orientatie Nieuwe Arbeidsmarkt) en biedt (ex)cursisten de mogelijkheid aan om via de WINspiratiesessie sneller betaald werk te vinden waar ze energie van krijgen. Aan de bijeenkomsten bij Foxtaal zijn voor (ex)cursisten geen kosten verbonden. Anderen betalen EUR 60,50. Voor dit bedrag kun je een jaar lang deelnemen en ontvang je het boek Wat een geluk, een lifehack voor je werk.

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha