WIN Lustrum Blog #1 Toevallige ontmoetingen
Jaap Luikenaar schrijft een serie blogs als opwarmertje voor de lustrumeditie van het jaarlijkse WIN Werk(t) Festival op 21 maart a.s. bij Seats2Meet in Utrecht-CS. In deze eerste aflevering een kennismaking met de festival-locatie Seats2Meet en de founding father en mother.
Toevallige ontmoetingen als basis voor werk
WIN viert dit jaar het eerste lustrum bij Seats2Meet (S2M) in Utrecht-CS. En daar zijn talrijke redenen voor aan te voeren. Centraal gelegen, goed bereikbaar, laagdrempelig en een hippe omgeving waar je je snel thuis voelt. Ook de start van WIN vond in 2013 op deze plek plaats. Een veel belangrijker overweging is dat S2M zich, net als WIN, beweegt in de wereld van sociaal kapitaal en toevallige ontmoetingen. En dat inspireert. Wie bij S2M een werkplek boekt, van wifi gebruikt maakt en een kop koffie drinkt, betaalt dit niet met klinkklare munt, maar met eigen kennis en kunde. Beroep en vaardigheden stop je in bij inchecken in een slim reserveringssysteem: de Serendipity Machine. Deze maakt bij binnenkomst een match met andere bezoekers die bij S2M zijn ingeboekt. De koppeling biedt volop kansen tot kennis delen en samenwerken. En hoe! Want het blijkt in de praktijk een heel effectieve vorm van het creëren van werk, projecten en opdrachten te zijn. En dus van geld verdienen. Het systeem is sinds kort beschikbaar via een app op je smartphone, zodat ‘toevallige’ ontmoetingen nog gemakkelijker plaats kunnen vinden.
Serendipity, in goed Nederlands serendipiteit, is het talent om toevallige ontdekkingen te doen. Ik moest het woord ook even opzoeken. Een oude term al: die is terug te vinden in titel van een 18e eeuws sprookje: De Drie Prinsen van Serendip. Ze moeten hun vader, de koning van het eiland Serendip (Sri Lanka), op zoek naar een toverspreuk om draken te verjagen. Onderweg doen ze allerlei onverwachte ontdekkingen.
Ontdekkingsreis
Ook aan Seats2Meet is een lange ontdekkingsreis voorafgegaan, maar uiteindelijk hadden de beide oprichters Mariëlle Sijgers en Ronald van den Hoff de toverformule voor hun succesvolle businessmodel te pakken. ‘Het heeft ons inderdaad flink wat missionarissenwerk gekost’, beaamt Mariëlle Sijgers. Net als Ronald heeft ze een diploma van de hogere hotelschool op zak. Samen sloegen ze er een onorthodoxe richting mee in. ‘Het begon met een meeting plaza met lounge langs de snelweg, om filerijders een flexibele werkplek te bieden’, vertelt Mariëlle. Een mooi alternatief maar het werkwoord filemijden moest nog worden uitgevonden. ‘We waren er te vroeg mee. De tijd was er nog niet rijp voor. Dat gebeurde pas later, toen het aantal zzp-ers toenam en communicatie via sociale media doorbrak. Ook de manier van werken veranderde’. De aanpak met ‘gratis’ individuele werkplekken sloeg aan en leverde heel veel goodwill op. In combinatie met mond-tot-mondreclame resulteerde dat in het verhuren van – wél betaalde – vergaderzalen. Eigenlijk een kwestie van eerst zaaien, dan oogsten en de overvloed weer delen. In een eerdere WIN-blog, ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Seats2meet, vertelt Ronald van den Hoff er uitgebreid over.
Duo-directie
Met Ronald en Mariëlle heeft Seats2Meet een duo-directie. Co-founders, zo noemen ze zichzelf. De man met z’n mannelijke kanten, de vrouw met haar vrouwelijke. Het klinkt erg voor de hand liggend. Maar het werkt. ‘De kracht van onze samenwerking zit juist in onze verschillende karakters en onze eigen aanpak’, zegt Mariëlle Sijgers. ’Ronald is van ons beiden de visionair, de podium man en de schaker die het speelveld overziet en met nieuwe ideeën komt. Maar soms loopt hij daarmee te ver voor de troepen uit’, zo omschrijft ze haar zakenpartner. ‘En dan trek ik hem weer even terug in de werkelijkheid. Zelf ben ik meer realist en sta met beide benen op de grond. Zo vullen we elkaar goed aan. Ik ben van de directe contacten, 1:1, een mensen-mens die geduld kan hebben’. De twee verschillen ook nog eens twintig jaar van elkaar. Dat zorgt voor een vruchtbaar spanningsveld. ‘Want verschillen gaan we niet uit de weg. Het zorgt maar al te vaak voor mooie en nieuwe inzichten’, zo besluit Mariëlle.
Even zoeken
Voor wie S2M-Utrecht CS niet kent, is het even zoeken. Tip: loop vanuit de stationshal Hoog Catharijne in en sla dan na een kleine honderd meter bij de ABNAMRO rechtsaf de winkelgalerij in. Doorlopen tot aan de AH en ga daar links het witte en kil ogende portiek van het kantorencentrum Hoog Overborch in. Trap/lift pakken naar tweede verdieping, waar je welkom wordt geheten.