Toekomsttijd | WIN Werkt

29 november 2023

2023 is voor mij een bijzonder jaar. Tien jaar na de publicatie van mijn eerste boek –Een nieuwe weg naar inkomen en werkplezier– gaat WIN vanaf 2024 verder onder de vlag van WIN Werkt. Een mooie stap voor de continuïteit van het gedachtegoed en fijn voor de mensen die er zoveel waarde aan ontlenen. Voor mij persoonlijk een beloning voor dertien jaar werken aan de toekomst van werk. Het begin van een nieuwe fase.

Natuurlijk werken

Onder het motto natuurlijk werken voor iedereen positioneert WIN Werkt zich als een community voor betekenisvol samen werken in een snel veranderende wereld, gebaseerd op de WIN-filosofie. Met als nieuwe kernwaarden: origineel, betrouwbaar en evenwaardig.

Vooral van die laatste kernwaarde -evenwaardig- word ik blij. Jarenlang was gelijkwaardigheid het uitgangspunt, maar dat woord dekt de lading niet. Juist door verschillen te omarmen kom je verder als mens en ontstaat er ruimte voor co-creatie. In de context van de economie benadrukt evenwaardig ook dat geld niet meer waard is dan de mens of de natuur. Een inzicht dat gelukkig steeds breder wordt omarmd. Voor de arbeidsmarkt betekent evenwaardigheid dat ieder mens waarde heeft en gewaardeerd wordt voor het werk, ongeacht waar dit plaatsvindt: thuis, in de samenleving of in een organisatie.
Betrouwbaarheid is cruciaal, niet alleen vanuit het perspectief van de mens, maar ook vanwege de groeiende afhankelijkheid van technologie. Die zal veel van ons (controle)werk overnemen, maar dat schept ruimte voor originaliteit. Menigeen kan het zich nu nog niet voorstellen, maar de vraag wat je met je vrije tijd gaat doen, wordt voor de toekomst van werk steeds belangrijker. Kortom, de kernwaarden van WIN Werkt bieden perspectief én houvast voor de toekomst.  Een toekomst waarin de vraag ‘wat wil je gaan doen’ steeds relevanter wordt.

Wat wil je worden?

Die vraag heb ik persoonlijk nooit kunnen beantwoorden en pas sinds enkele jaren begrijp ik waarom. Ik wil mezelf kunnen zijn en blijven. Niet gezien worden als iemand anders door het beroep of de functie die ik uitoefen. Juist in deze tijd van continue veranderingen is het super belangrijk om de vraag ‘wat wil je worden’ te vervangen door ‘wat wil je gaan doen (met je talent)’. Daarom ben ik zo blij dat WIN Werkt in 2020 is gestart om rond die vraag trainingen aan te bieden, inclusief een incubator omgeving die je de tijd en ruimte biedt om aan je doel te werken en de WIN-werkwijze eigen te maken. Daarnaast zijn er 2-wekelijks WIN Inspiratiesessies waarin kan worden geoefend met vragen die in het boek Wat een geluk, een lifehack voor je werk zijn opgenomen. In het boek worden de inzichten gedeeld die zijn opgedaan in de proeftuin voor de toekomst van werk tussen 2013-1019.

Wat ga je doen?

Ik ga door met waar ik steeds meer tijd voor neem: schrijven. Iets dat ik altijd al heb gedaan, maar waarvan ik altijd dacht dat er geen droog brood mee te verdienen is. Dat klopt. Het werk dat ik daarnaast heb gedaan, heeft me de ervaring, inzicht en het inkomen gebracht om WIN te laten ontwikkelen tot wat het nu is: een fundament voor de toekomst van werk. Uit eigen ervaring kan ik zeggen: het werkt!
Voor WIN Werkt blijf ik de wekelijkse WIN Arbeidsvitaminen schrijven, voor familie en bekenden maak ik mijlpalenboekjes en ooit hoop ik mijn eerste roman af te hebben: ‘Je kunt er niet omheen, een leven tussen droom en werkelijkheid.’

Op 5 januari 2024 vieren we deze mijlpaal tijdens de WIN Werkt nieuwjaarsbijeenkomst. Je kunt kennismaken met het team en bestuur van WIN Werkt, onder aanvoering van Elisabeth Werter en hoort meer over hun ambities voor de toekomst.

Irmgard Bomers is initiatiefnemer van WIN (werken in netwerken) en schrijver van o.a. de WIN Trilogie over de toekomst van werk.

 

Kies je programma

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha