Stel jezelf centraal en neem het heft in eigen handen

18 augustus 2018

Marleen Stikker is altijd een dwarsligger geweest. Al vanaf jonge leeftijd raakte ze verstrikt in instituties, kraakte ze de faculteitskantine en besloot ze haar eigen onderwijs te organiseren. De opkomst van de computer hielp haar het heft in eigen handen te nemen. Het gedistribueerde ontwerp van het internet trok haar mee, ze sloeg ermee aan het experimenteren.

In een uitzending van Top Names die dateert uit 2012 gaat Marleen met Erwin Blom en Roeland Stekelenburg in gesprek over haar virtuele initiatieven en haar geloof in de groeiende innovatieve onderstroom.Daarin zegt ze al “Stel jezelf centraal en neem het heft in handen.” In WIN-termen: zet jezelf op de stip, kijk om je heen en ga gewoon wat doen.

Mogelijkheidsmens

Recent was Marleen te gast in de uitzending van Zomergasten. Daarin noemt ze zichzelf een mogelijkheidsmens; iemand die kiest voor vrijheid, maar de ongemakkelijke waarheid niet uit de weg gaat, zoals over het internet. “Het is niet het internet dat niet deugt, het is het gebruikelijke verdienmodel bij technologiebedrijven dat ervoor zorgt dat we ons ongemakkelijk gaan voelen. Ik vind het belangrijk om aan alternatieven te werken, want heel veel mensen denken dat het inherent is aan het internet dat je je privacy kwijt bent. Dat heeft alleen niet met het internet te maken, maar met het verdienmodel. Je kunt alle technologie-toepassingen maken met respect voor privacy. Dan moet je wel op zoek naar een ander verdienmodel, maar bedrijven als DuckDuckGo, Signal, ProtonMail  bewijzen dat het mogelijk is.”

Werkelijkheidsmens

“De werkelijkheidsmens neemt de wereld zoals die is en gaat daarin optimaliseren, soms heel creatief en idealistisch. De mogelijkheidsmens kan zich daarentegen een wereld voorstellen die nog niet zichtbaar is. Hij kan de schaduw zien van dat wat nog niet is gebouwd. Als mogelijkheidsdenkers zit je in een lastige positie, omdat je die bewijslast niet hebt en je steeds in gesprek moet met mensen die niets anders doen dan lijstjes bijhouden. Wat mogelijkheidsmensen vaak te horen krijgen is ‘bewijs dat maar eens’, of ‘waar zijn de cijfers?’ Dus ga jij ook maar iets uitrekenen.”

Marleen Stikker is directeur van Waag Society, een onderzoeksinstituut op het scheidsvlak voor technologie, kunst en samenleving.

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha