WIN Interview – “Zo ontspannen werken”

19 februari 2014

Uitgaan van je eigen kracht

Ria Roelands is de allereerste smaakmaker én een van de actiefste. Ze is vanaf het begin betrokken bij alle cruciale momenten in de ontwikkeling van WIN. Na een lange zoektocht heeft ze haar eigen draai gevonden. Haar woning in Scheveningen bleek dé plek waar haar droom -een Huis van Verhalen– het beste tot zijn recht komt. Het aantal stoelen aan haar eettafel bepaalt de maximale groepsgrootte, waardoor ze haar klanten veel aandacht kan geven.

Trendsetter op je zestigste

Maak het klein is één van de WIN-principes. Wat betekent dat voor jou? “Vrijheid! De manier waarop ik nu werk past helemaal bij mij. Al mijn levens- en werkervaring komt er in terug. Ik ben zestig, heel actief, maar voel geen stress. Het is echt niet nodig is om je vijf dagen te pletter te werken. Door de WIN-principes ben ik me bewust geworden, dat ik met mijn manier van werken zelfs trendsetter ben. Dat is wel het laatste waar je aan denkt, als je mij ziet”. Ze lacht.

Verschillende rollen

Wat drijft je? “De drive om mensen te helpen zit in mijn bloed en dat doe ik al mijn hele leven. Ik ben begonnen als jeugdbibliothecaris en ontwikkelde me tot teamleider. Toen begon het te kriebelen: dit was niet meer wat ik wilde doen in mijn leven. Tien jaar geleden besloot ik om coach te worden. Al snel kwam ik erachter dat de ene helft van Nederland de andere helft coacht. Dat schoot niet op. Ik zet nu mijn levenservaring en kennis van verhalen in, om mensen bewust te laten worden van hún verhaal.

Daarnaast geniet ik van mijn werk als invalkracht in de Haagse bibliotheek. Het geeft mij een basisinkomen en voldoening. Hierdoor ben ik verlost van de druk om mijn Huis van Verhalen actief te promoten. Daar zit niet mijn kracht; dat kunnen anderen beter.

Een andere passie is zingen en dat doe ik in het Haags Toonkunstkoor. Ik blijf ambitieus. Op dit moment studeer ik bijvoorbeeld een verschrikkelijk moeilijk duet in met een klarinettist. Al kost het me een jaar, maar daarna gaan we ermee het podium op!”

Leren van elkaar

Waarom ben je smaakmaker? “Het netwerk van smaakmakers biedt mij collega’s die ik weliswaar niet elke dag zie, maar met wie ik graag op verschillende terreinen samenwerk. We leren van elkaar en helpen elkaar waar mogelijk. Dat voelt goed.”

Zoals gezegd is Ria zeer actief in de werkkring van smaakmakers. Grote kans dus, dat je haar binnenkort een keer tegenkomt.

Kies je programma

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha