Blog – Goed en niet duur

18 maart 2014

door een ondernemende instelling

Mijn dochter is bezig met haar eindexamenreis. Ze is er uit: met drie vriendinnen wil ze naar Barcelona. Reizen zit onze kinderen in het bloed. We organiseren onze reizen altijd zelf. Het is een sport om zo goedkoop mogelijk op de leukste plekken uit te komen en dat lukt ook vrijwel altijd. Door deze ervaring gesterkt ging mijn dochter aan de slag, maar de lol was er snel af.

Met een uurtje had ze een goedkope vlucht + mooi appartement met zwembad op het dak (!) in het centrum gevonden. Totale kosten: EUR 320 pp voor 10 dagen! Moeders werd erbij gehaald om te checken of het klopte. Ik was trots: ik had het niet beter kunnen doen. De vriendinnen vonden het appartement ook mooi en de prijs was helemaal te gek. Dus gelijk boeken, was mijn advies. Niet dus.

.

Verwondering

De meiden zelf wilden misschien nog wel -als mijn dochter het zou regelen. Maar op de achtergrond kwamen de ouders in beeld. Het regende WhatsApp’jes. De klap op de vuurpijl was een moeder die zei: “Zó goedkoop en zo snel? Dat kan niet goed zijn. Wij zoeken altijd weken voordat we een keuze maken”. Mijn dochter baalde en ik sprak mijn verwondering uit over het gebrek aan vertrouwen. Vertrouwen in je eigen kind; eigen initiatief belonen door niet moeilijk te doen. Vertrouwen dat reizen boeken via Internet ook goed of misschien zelfs wel beter is. Doe-het-zelf wordt immers beloond in de prijs; als je tenminste snel de knoop doorhakt.

Mijn verwondering was deels gespeeld, want met WIN kom ik dit soort reacties ook tegen. Dan gaat om een nieuwe ondernemende manier van werken. Niet groots en meeslepend, maar praktisch en beheersbaar. De investering is beperkt, omdat je zelf actief bijdraagt. Je bouwt snel ervaring op, omdat je zelf de regie in handen hebt. Natuurlijk gaat dat niet altijd goed. Maar dat is niet erg, want de risico’s zijn beperkt. Bovendien leer je van negatieve ervaringen het meest.

Vertrouwen wordt beloond

Mijn wens voor dit jaar is dat meer mensen zich openstellen voor nieuwe werkervaringen. Met een ondernemende instelling bereik je veel. Vertrouw er op dat een andere manier van werken ook waardevol kan zijn. Wat is het risico? Een kind dat in zeven sloten tegelijk loopt? Een vakantie die in het water valt? Met dit groepje meiden en Barcelona als eindbestemming heb ik het volste vertrouwen dat het goed komt.

Deze blog illustreert één van de 10 principes van werken in netwerken: Maak het klein

Meer blogs lezen? Vraag het gratis kleurige WIN e-Boek aan of klik op Maak je keuze en kies de categorie WIN Blogs.

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha