Made to create

6 juni 2024

Over de waarde van co-creatie

“Ik vind het zo mooi dat je elkaar kunt vinden en één kunt zijn, ook al ben je heel verschillend”, zegt Angela Gilds. Ze heeft vorig jaar tijdens de cursus Maak je eigen werk voor het eerst de waarde van co-creatie ervaren.

Het visitekaartje

Je kunt samen iets nieuws maken, ondanks beperkingen. Dat is het belangrijkste inzicht dat Angela heeft gekregen door te co-creëren. Angela is een van de velen die in de loop van het arbeidsproces uitvalt en deze ervaring aangrijpt om na te denken ’wie ben ik en wat wil ik echt’. Ze werkte jaren in de maatschappelijke dienstverlening, maar kwam door een combinatie van factoren in een burn-out. Ze is er nog niet, maar wel het levendige bewijs dat je niet 100% inzetbaar hoeft te zijn om aan de slag te kunnen. Dat inzicht en vertrouwen bouwt ze stukje bij beetje op door deel te nemen aan diverse buurtactiviteiten, zoals Liever bewegen dan moe en Maak je eigen werk. Door de co-creatie opdracht kreeg ze niet alleen meer zicht op haar eigen waarde, maar ook die van haar mede cursisten. Ze noemt als voorbeeld het visitekaartje dat Roxanne voor de mede-cursisten ontwierp en dat haar over een drempel hielp om haar talent zichtbaar te maken. Iets klein, maar voor Angela van grote betekenis. Zelf interviewde ze haar mede-cursisten en kon daardoor als presentator de talentenshow moeiteloos aan elkaar praten.

“Zo blij met deze cursus”

Talent zit in je, maar kan om allerlei redenen verborgen blijven*. Voor Angela waren gedichten in eerste instantie een vorm om haar eigen levenservaring te verwerken, maar ze merkte al snel dat ze daarmee ook andere vrouwen kon empoweren. Made to create is de titel van een van haar favoriete gedichten en het zegt veel over wie ze is. In haar creatieve ontwikkeling vindt ze steun bij de mensen van Wijsheidsweb, een filosofische beweging voor levenskunst die ook een van haar gedichten heeft gepubliceerd. Ook in deze omgeving is co-creatie een vorm die voor verbinding zorgt tussen verschillende (kunst)culturen, zo heeft Angela ervaren. Op 6 juli ze te zien en horen op het Marineterrein.

Angela voelt zichzelf niet alleen een woordkunstenaar, maar ze is er gewoon één en ontwikkelt zich snel. Voor 5 mei maakte ze op verzoek in korte tijd een gedicht over vrijheid en bevrijding. Elk optreden leidt als vanzelf tot een nieuwe opdracht. Het visitekaartje helpt daar zeker bij, maar het werkt alleen als je mensen weet te raken met je werk. Zelf noemt ze het een olievlek en de waardering die ze krijgt, werkt helend voor haar. Die stap is nodig om ook financieel onafhankelijk te worden. Dat kan onder de veilige vleugels van de WIN Werkt Incubator. “Ik ben zo bij met deze cursus”, zegt Angela spontaan tijdens een van de vervolgbijeenkomsten van WIN Werkt.

*Talent blijft vaak verborgen, omdat je denkt dat er geen geld mee te verdienen is. Tijdens het WIN Werkt Festival ervaar je hoe je deze dominante logica kunt loslaten en treedt Angela Gilds op als spoken word artist.

 

 

Kies je programma

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha