Lifehack | Een nieuw perspectief

16 maart 2021

Het boek Wat een geluk, een lifehack voor je werk‘  maakt je leven als werkende een stuk simpeler. In drie delen (IK, WIJ, IK & WIJ) ontdek je stap voor stap hoe je betekenisvol kunt samen werken in de snel veranderende wereld. Hieronder lees je een hoofdstuk uit deel II: Een nieuw perpsectief (or in English: Lifehack A new perspective).

Een nieuw perspectief

“Werk is een activiteit die je onderneemt voor anderen en die gewaardeerd wordt in geld of natura”.

Nederland is altijd al ondernemend geweest. Met 40% zijn we wereldkampioen deeltijd- en flexwerken en dat percentage stijgt nog steeds. Een op de twee Nederlanders doet bovendien vrijwilligerswerk en als ook mantelzorg wordt meegerekend, dan zou het percentage nog hoger zijn. Door deze voorsprong te gebruiken en te focussen op technologische en sociale innovatie kan Nederland koploper worden van een economie waarin welvaart en welzijn hand in hand gaan. Het schept ruimte voor de ontwikkeling van een flexibele, innovatieve en slagvaardige werkstructuur. Dat is aantrekkelijk voor werkenden, de overheid en het bedrijfsleven. Het biedt de mogelijk om in veel minder tijd inkomen te verdienen.

Kijk naar de lifehack. De context is Europa en je zet Nederland in het midden (+). Wat is de 20% waarmee Nederland het verschil maakt t.o.v. de andere landen? Wat valt je op?

 De nieuwe economie is wereldwijd al volop in ontwikkeling, maar is dichtbij jouw huis (op wijkniveau) het beste zichtbaar. De ontwikkeling manifesteert zich in vele gedaanten: netwerkeconomie, deeleconomie, circulaire economie, platformeconomie, talenteneconomie, kluseconomie, betekeniseconomie en weconomy. Met daarbij de kanttekening dat er zelden sprake is van een win-win-win situatie.

Weetje: sinds 2003 is er netto in Nederland geen baan meer bijgekomen.

Kies je programma

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha