Lifehack | Delen is vermenigvuldigen

23 juni 2021

Het boek Wat een geluk, een lifehack voor je werk‘  is een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van de proeftuin voor de toekomst van werk. Het boek bestaat uit drie delen: IK, WIJ, IK & WIJ. Hieronder lees je een hoofdstuk uit deel 3 (IK & WIJ): Delen is vermenigvuldigen (or in English Lifehack Deviding is multiplying).

Delen is vermenigvuldigen 

Alles wat je hebt, kun je delen. Te veel tijd, kennis, ideeën, geld et cetera. Traditioneel doen we dat al volop via vrijwilligerswerk of giften aan goede doelen. Dat geeft jezelf een goed gevoel en levert waarde op voor de ontvanger. Een win-win situatie dus, maar geen doorbraak. Een win-win-win situatie creëren begint met kennis of ideeën te delen.

Kennis is namelijk al lang geen macht meer, omdat de waarde snel daalt. De houdbaarheidsdatum van kennis is op dit moment maximaal drie jaar. Mensen die anders beweren, zijn vooral bezig met hun eigen belang. Vanuit dit perspectief gezien hebben patenten dus de langste tijd gehad.

Door het delen van kennis en ideeën komt er ruimte voor nieuwe inspiratie en geef je anderen de kans om met je mee te denken. Zo ontstaat er een sneeuwbaleffect met een uitkomst die je zelf niet had kunnen bedenken. Delen gebeurt zowel online als offline en gaat onder andere via social media razendsnel. Het resultaat is asynchrone wederkerigheid: alles wat je weg geeft komt op enig moment bij je terug, maar uit een onverwachte hoek. Toch is delen in de praktijk makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe voorkom je dat anderen met jouw idee aan de haal gaan?

Weetje: je eigen werk delen biedt ruimte voor innovatie.

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha