Van cultureel ondernemen naar een ondernemende cultuur

20 januari 2013

“Een ondernemende cultuur begint bij jezelf: je eigen waarden en behoeften in kaart brengen”

Vanuit mijn interesse in reizen en cultuur ben ik mijn loopbaan begonnen in het toerisme. De behoefte aan vrijheid en blijven leren hebben mij een loopbaan vol afwisseling gebracht. De rode draad daarin: mensen, dienstverlening en ICT ontwikkelingen. Vanaf het begin gaf ik leiding en ik heb ervaren dat mensen voor een organisatie heel belangrijk zijn. Tegelijkertijd staan ze ook ontwikkelingen in de weg, omdat ze hun eigen kansen niet zien en hun talent te weinig benutten.

Einstein zei al: ‘Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt’.

Tijd om iets terug te geven

Ik betrapte mij erop dat ik mee ging doen met het haantjesgedrag. Ik ging voor het kortetermijnsucces in plaats van het structureel aanpakken van problemen. Daar werd ik niet gelukkig van. Als leidinggevende heb ik ervaren hoe moeilijk het is om een (cultuur)verandering te realiseren. Bedrijfsleven of overheid verschillen wat dit betreft niet van elkaar. Met een ondernemende instelling ben ik zelf ver gekomen en heb ik heel mooie resultaten bereikt. Maar stilzitten past niet bij mij. Ik blijf ambitieus en zoek de uitdaging op. Na een lange reis door culturele en commerciële functies ben ik terug bij mijzelf en heb ik met vallen en opstaan en hulp van heel veel smaakmakers WIN ontwikkeld.

“Als initiatiefnemer van WIN, verbind ik idealisme en zakelijkheid”

Privé en werk

Ik geloof in teamwork en de potentie van ieder mens. Zelf heb ik al meer dan dertig jaar dezelfde man, mijn steun en toeverlaat. Toen ik mijn dochters kreeg heb ik een tijd lopen schipperen tussen werk en privé. Naarmate ik verder kwam, groeide mijn werk dichter naar mijzelf. Wij hebben onze dochters opgevoed met vrijheid en eigen verantwoordelijkheid, wij zijn een team op basis van gelijkwaardigheid. Ieder met zijn eigen sterke en zwakke punten – zo ga ik ook om met de mensen in mijn werk. Mijn dochters zijn heel verschillend en ook managen is geen vaststaand recept, maar steeds weer een subtiel proces met ingrediënten toevoegen, roeren en proeven. Het zal geen verrassing zijn dat ik koken leuk vind.

Een nieuwe wereld

WIN biedt een platform waarin mensen zich kunnen ontwikkelen tot professional in de nieuwe economie, door informeel leren van elkaar. De principes die er aan ten grondslag liggen zijn gebaseerd op eigenaarschap en een leven lang ontwikkelen/leren. In deze wereld vinden steeds meer mensen elkaar, vanuit de behoefte aan flexibiliteit, zingeving en innovatie. Het gaat hier niet meer om wat je bezit, maar wie je bent en wat je wilt bijdragen – in tijd, kennis, geld etcetera. Vanuit deze bijdragen zal  een nieuwe economische en maatschappelijke structuur ontstaan, waarin het om meer gaat dan geld verdienen. Mijn ambitie is om hier een bijdrage aan te leveren en in de Haagse Binckhorst breng ik dat in praktijk.
Werken in netwerken heeft zich ontwikkeld tot een alternatieve manier om werk te organiseren. Een manier, naast werken in organisaties of in je eentje, die permanent ruimte schept voor ontwikkeling. Door de kennis daarover breed te delen wordt werken in netwerken op den duur een soortnaam. Ik beschouw het daarom als een nonprofit activiteit van mijn eigen bedrijf (WIN Recept). Mijn eigen inkomen verdien ik ondertussen met het schrijven van Mijlpalenboekjes, waaronder de WIN-trilogie.

Wat begon als cultureel ondernemen, is uiteindelijk geëvolueerd tot een bijdrage leveren aan een ondernemende cultuur in Nederland met de WIN WIN WIN formule.

Deel dit bericht!

@werkinnetwerken #zdha