Kapper met een missie

10 september 2020

Sally Eekhout is een bevlogen ondernemer van vijfendertig. Vrijheid en aandacht voor de natuur vindt ze heel belangrijk. Ze was nog geen achttien toen ze haar kappersdiploma haalde en al meer dan tien jaar houdt ze zich bezig met studie en onderzoek naar natuurlijke producten voor huid en haar. Haar passie, kennis en visie heeft ze gecombineerd in een uniek kappersconcept: De Bio Kapper.

Daarmee is ze haar tijd ver vooruit en onderscheidt ze zich van iedereen die ‘bio’ als modewoord omarmt; ze ís de biokapper. Vijf jaar geleden begon ze met het concept in de showroom van haar man in Wateringen en sinds een jaar heeft ze een eigen salon in de Prins Hendrikstraat in Naaldwijk. Een kennismaking met een kapper met een missie.

Terug naar de natuur

Haar boodschap komt er vlot uit: beauty meets nature bij de biokapper.  “Ik zie het als mijn missie om de mensen terug te brengen naar de natuur, want we zijn de connectie met de aarde/de natuur kwijtgeraakt.” Ze benadrukt dat ze geen geitenwollen-sokken-type is. Het gaat haar om bewustwording dat wat je op je hoofd en huid smeert van invloed is op je eigen gezondheid en het milieu. De chemicaliën komen in je bloedbaan en geven klachten. “Het is te gek voor woorden dat jeuk op je hoofd door de verf normaal wordt gevonden”. Als ondernemer laat ze ook zien dat een andere manier van leven en werken mogelijk is. Een manier die veel meer vrijheid en voldoening geeft en minder druk. “We moeten allemaal zoveel. De rust die veel mensen in de eerste Coronaweken zeiden te ervaren was veelzeggend, maar ondertussen gaat iedereen weer over tot de orde van de dag”.

In haar salon ervaar je de rust die ze zelf in haar werk gevonden. Door haar eigen weg te volgen, het op haar manier te doen, heeft ze een klantenkring gecreëerd die haar waarderen om wie ze is en wat ze kan. “Het spannendste voor mij was of er klanten zouden zijn die behoefte hebben aan mijn aanpak”.

Een lange weg

Zo’n tien jaar geleden is Sally zich gaan verdiepen in voeding en wat het met je doet. Ze volgde een natuurvoedingsopleiding, ging steeds bewuster koken en zag het effect. “Mijn partner is hierdoor bijvoorbeeld van zijn diabetes type2 afgekomen”. Gaandeweg ging het werken met chemische producten in de kapsalon haar steeds meer tegenstaan. Ik ben me gaan verdiepen in de samenstelling en herkomst van kappersproducten. Er is heel veel rotzooi op de markt en door de wirwar aan (keur)merken zien klanten door de bomen het bos niet meer.  Dat heeft het denken over een eigen biologisch kappersconcept in gang gezet. Ze heeft zelfs even overwogen om zelf producten te gaan ontwikkelen. Nu gebruikt en verkoopt ze uitsluitend natuur- en diervriendelijke producten die ze stuk voor stuk eerst zelf heeft uitgeprobeerd. Ze zijn niet alleen goed voor de klant en het milieu, maar ook voor haar eigen gezondheid. “Ik heb geen last van droge handen, kloven of allergieën en ik geniet oprecht als klanten zeggen dat hun haar veel beter aanvoelt”.

Anders dan anderen

Haar werk is haar passie en ze werkt best veel. Toch voelt het voor haar niet zo, omdat ze regie houdt over haar eigen agenda. Elke dag begint voor haar met een uur wandelen met de honden. Ze was altijd al overtuigd van de voordelen van zo’n manier van leven en werken, maar ze is supertrots dat het ook zakelijk levensvatbaar is.

De salon in Naaldwijk is ruim van opzet en toch tref je er zelden meer dan twee klanten aan. Dat komt omdat Sally er bewust voor kiest om alleen op afspraak te werken. “Zowel voor de klanten als mijzelf is dat prettig, omdat ik zo voldoende tijd en aandacht voor iedereen heb. Het contact met de klanten is superleuk en er is veel behoefte aan informatie en kennis over natuurproducten. Ik zou best wat hulp kunnen gebruiken, maar de juiste persoon is simpelweg nog niet op mijn pad gekomen”. Haar klanten komen uit heel Zuid-Holland. Ze combineren een bezoek aan de kapper met een dagje winkelen in Naaldwijk. Ze is er zelf verbaasd over hoe gemakkelijk klanten haar weten te vinden. Het zijn stuk voor stuk mensen die net als zij bewust in de wereld staan. Dat schept een band.

Door de ruime opzet van haar zaak heeft ze met de Coronamaatregelen niets hoeven aanpassen om aan de richtlijnen te voldoen. De weken van gedwongen sluiting heeft ze gebruikt om de webshop in te richten met veel nieuwe producten. Het is zelfs mogelijk om op maat gemaakte verfpakketten te bestellen. “Voor klanten die van ver komen is het prettig als ze online de producten kunnen bestellen”. Ook is ze bezig zich te verdiepen in recycling van het afval dat ze produceert. De haren en het aluminium kunnen wordt hergebruikt.

Het is goed zo

“Ik ben niet zo bezig met de toekomst en ook niet wat anderen van mij vinden. Zoals het nu is, is het goed voor mij. Er gebeurt op dit moment heel veel in de wereld en het is spannend waar het toe leidt. Ik leef bewust met de dag en geniet van de ruimte die ik voor mijzelf en mijn klanten hebt gecreëerd. Door de manier waarop ik leef en in mijn werk sta geniet ik volop, kan ik mensen iets meegeven en blijf ik mijzelf op een natuurlijke manier ontwikkelen. Op deze manier kan ik mijn werk heel lang volhouden”.

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha