Een nieuwe economie

Een duurzame en groene economie klinkt leuk, maar een transitie is ingewikkeld en kost tijd. Voor een echte duurzame economie zijn andere prikkels, nieuwe regels, experimenteer-zones en frisse maatstaven nodig. Zelfs eigendomsverhoudingen komen ter discussie te staan. We hoeven bij dit ingewikkelde proces niet te wachten op de politiek. Bestaande bedrijven doen namelijk al van alles binnen de huidige kaders en nieuwe bedrijven zetten een andere standaard neer. Financiers hebben een sleutelrol. Tijdens deze bijeenkomst gaan we in gesprek met een aantal duurzame koplopers die het economische systeem stap voor stap veranderen.

De huidige klimaatproblematiek en afgelopen kredietcrisis hebben ons geconfronteerd met de schaduwzijde van ons economische systeem. De stem die beweert dat groei ons niet gelukkiger maakt, en dat groei op ecologische grenzen zal stuiten wordt steeds luider. Bovendien groeit de kloof tussen arm en rijk. Is economische groei per definitie slecht voor onze aarde en onze maatschappij? Of zijn er ook manieren om groene groei te realiseren waar iedereen van profiteert?

Jan Kempers (19e in de Trouw Duurzame 100 ranglijst) is manager duurzame ontwikkeling bij Heineken. Hij is daar verantwoordelijk voor verduurzaming van het gehele productieproces. Kempers is ook de drijvende kracht achter het project Groene Cirkels. Hier wordt in samenwerking met Provincie Zuid-Holland en Alterra Wageningen UR niet alleen in de brouwerij van Heineken een duurzaamheidsslag gemaakt, maar wordt er ook zorg gedragen voor de omliggende regio.

Marga Hoek (66e in de Trouw Duurzame 100 ranglijst) is voormalig directeur van De Groene Zaak, de belangenvereniging voor duurzame ondernemingen. Op dit moment houdt ze zich bezig met haar eigen onderneming, Business For Good. Daarmee faciliteert ze een opschaling van innovaties die bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN. Ze is schrijfster van Zakendoen in de nieuwe economie, managementboek van het jaar in 2014.

Willemijn Verloop (24e in de Trouw Duurzame 100 ranglijst) was al op jonge leeftijd maatschappelijk betrokken. Ze richtte op haar 24e War Child op en zet zich nu druk in voor sociaal ondernemen. Als oprichtster van Social Enterprise NL en Social Impact Ventures-fonds probeert ze sociaal ondernemen centraal te stellen en helpt ze ondernemers om barrières te overwinnen. Dat doet ze bijvoorbeeld als co-auteur van Verbeter de wereld, begin een bedrijf. Ze streeft naar een economie waarin niet alles teruggeredeneerd wordt naar geld, maar waarin de menselijke maat weer een belangrijke rol krijgt.

Hans Stegeman is voormalig hoofdeconoom van de Rabobank en sinds kort hoofd onderzoek en investeringsstrategieën bij Triodos. Stegeman heeft naast zijn uitvoerende werk veel onderzoek gedaan naar de circulaire economie. Hij heeft uitgesproken ideëen over de rol van het bedrijfsleven en de overheid om te komen tot een duurzame economie waar de burger blij van wordt. Het is niet een kwestie van kunnen, maar een kwestie van willen.

Mireille Geisen is oprichter van i_did_slow_fashion_movement. Overschot en restpartijen van modelabels en textielbedrijven worden door i_did verwerkt tot nieuwe producten. Al het design wordt geproduceerd in het eigen MVO-atelier, waar mannen en vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt, in ruil voor productie, een gratis vakopleiding tot kleermaker/naaister en een empowerment traject krijgen.

Esther Bijlo is al ruim 20 jaar in dienst bij Trouw. Op dit moment is ze redacteur duurzaamheid en economie. Ze is tevens een van de drijvende krachten achter de Trouw Duurzame 100.

WIN gaat over werken in de context van de nieuwe economie. De nieuwe economie is in ontwikkeling en omvat een breed scala aan onderwerpen en thema’s die van invloed zijn op je werk. Door daar kennis van te nemen bouw je een voorsprong op. Je komt tot nieuwe inzichten en ideeën en je breidt je netwerk uit met waardevolle contacten. 

In de nieuwe economie werk je samen. Daarom plaatsen we belangeloos activiteiten, bijeenkomsten en conferenties op de agenda die relevant zijn in dit verband. Je leert dan op een natuurlijke manier de nieuwe economie ontdekken. Dit event is hier een voorbeeld van.

Pakhuis de Zwijger

Locatie: Pakhuis de Zwijger Amsterdam

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha