Doodgewoon Remmelt Schuuring

17 mei 2018

We kennen Remmelt van het Nieuw Organiseren Festival. Hij was met Schoongewoon de winnaar van 2014. WIN werd in 2015 tweede en in de jaren daarna kruisten onze wegen elkaar regelmatig. Recent nog tijdens het Rijnlands Kennisfestival. We maakten een afspraak voor een interview over zijn ervaring met werknemers coöperaties.

Zondag 13 mei is hij plotseling overleden op 62-jarige leeftijd. Een paar dagen voor het geplande interview. We verliezen een doodgewone man die het verschil maakte. Een echte smaakmaker.

Remmelt is de geestelijk vader en initiatiefnemer van Gewoondoen, de paraplu waaronder inmiddels 25 coöperaties werken. Hij werkte zelf ruim 34 jaar in de schoonmaakbranche, waarvan meer dan 16 jaar als directeur van De Schoonmaker in ‘s-Hertogenbosch. In 2012 ontstond het idee om anders te ondernemen, om te beginnen in de schoonmaakbranche. Remmelt richtte samen met anderen de eerste Schoongewoon coöperatie op. Inmiddels zijn ook zorgcoöperaties, genaamd Helpgewoon, operationeel. Het idee om ook in de uitvaartbranche ‘een hele foute sector’ te beginnen onder de naam Doodgewoon is er nooit van gekomen. De naam mocht ook niet worden gebruikt. Hij kon er hartelijk om lachten.

In zijn boek Gewoon Doen, ongewoon ondernemen beschrijft Remmelt zijn gedachtegoed. Deel I: Het verhaal van Door, over een fictieve vrouw die uitgroeit van Assepoester tot Baas van haar eigen leven. Deel II: heldere korte hoofdstukken over de praktijk van Gewoondoen werknemerscoöperaties.

Laten we er allemaal aan werken om zijn gedachtegoed levendig te houden.

Kies je programma

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha