De WIN Werk(t) Rede #2

2 september 2015

“Natuurlijk werken”

Elk jaar op de 1e dinsdag in september verschijnt de WIN Werk(t) Rede met suggesties om de arbeidsmarkt in beweging te krijgen.

Leden van de Staten Generaal.

Ik vind mijn werk als koning van Nederland leuk. Helaas kunnen steeds minder mensen dat zeggen. Daardoor blijft veel capaciteit onbenut. Einstein zei ooit: een probleem los je niet op met de denkwijze die het heeft veroorzaakt. Toch proberen we dat. Ik ook. Vaak “omdat het zo hoort”, al hebben we daar onze twijfels bij. 

We blijven in bekende patronen denken en werken. Omdat we het te druk hebben om er bij stil te staan, maar ook uit angst om bestaande werkwijzen los te laten. De manier waarop wij ons werk organiseren is niet meer van deze tijd. Steeds minder deelnemers aan het arbeidsproces en meer jongeren met een burn-out. Werkenden werken steeds harder, maar het leidt niet tot meer productiviteit en banen.

Ruimte maken

Het leven wordt leuker – Nederland welvarender – als we ons werkende leven anders inrichten. Als koning heb ik in Nederland mooie voorbeelden gezien. Dat gun ik meer landgenoten. Voor vernieuwing is ruimte en tijd nodig. Ruimte om je horizon te verbreden, kennis en ervaring te delen. Tijd om structurele oplossingen te bedenken, die de productiviteit laten stijgen om onze welvaart in stand te houden. We mobiliseren iedereen om werk te maken van Nederland Kennisland, onder het motto “natuurlijk werken”.

Daar hoort leren bij. Van elkaar. Theorie en vooral praktijk. Leren gericht op werken in de toekomst. Voor iedereen is werk aan de winkel.

Aan de slag

September 2017 gaat de werkweek terug naar maximaal 32 uur, met salarisbehoud. Als tegenprestatie worden alle Nederlanders verantwoordelijk voor hun eigen opleiding in eigen tijd. Het is het antwoord van de regering op het WRR-advies “Naar een lerende economie”. Iedereen heeft drie jaar tijd om oplossingen te bedenken. Ook ik.

Het dwingt iedereen om in beweging te komen. Na te denken over de toekomst van je werk en over de rol die je daarin wilt spelen. Het levert een ongekende dynamiek op met een hoge opbrengst. 1% meer productiviteit en 1% daling van het ziekteverzuim levert de schatkist jaarlijks bijna 9 miljard extra op. Makkelijker kunnen we het niet maken. Leuker wel!

Irmgard Bomers is initiatiefnemer van WIN (werken in netwerken), een nieuwe ondernemende manier van samen werken in de context van de nieuwe economie. Iedere maand blogt ze over ontwikkelingen die haar werk raken. Met deze troonrede heeft ze meegedaan aan de wedstrijd van Prodemos voor de beste alternatieve troonrede (en niet gewonnen). 

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha