De Scootmobiel Uitleenservice – WIN WIN WIN

22 januari 2017

Zo simpel kan het zijn

20 januari 2017 was in Den Haag de aftrap van de eHealthweek 2017. Tal van voorbeelden waarmee mensen langer zelfstandig thuis kunnen functioneren werden gepresenteerd. Daaronder de Scootmobiel Uitleenservice. Een mooi voorbeeld van WIN WIN WIN, meerwaarde op persoonlijk, organisatie en maatschappelijk niveau.

De WMO als kans

Het is begin 2016. In het kader van de WMO wordt in een wijkcentrum aan vaste bezoekers gevraagd wat ze zouden kunnen bijdragen om de wijk leefbaarder te maken. “Ik kan niks” zegt Rein (61) in eerste instantie. “Dat bestaat niet” is het antwoord. Iedereen kan iets. Met zijn reactie “Ik kan goed fietsen repareren” is de basis gelegd voor de Scootmobiel Uitleenservice.

Gewoon dóen!

Het is maart 2016. Peter Willemse van Haag Wonen komt langs in het wijkcentrum in verband met een duurzaamheidsproject. Tijdens de rondgang door het centrum ziet hij Rein aan het werk. Hij is bezig met het afstellen rollators van bezoekers. Fietsreparaties uitvoeren zou concurrerend zijn voor de middenstand, maar een kleinschalige Rollatorservice bleek een gat in de markt. Vanaf dag één maken veel bezoekers gebruik van de gratis service die Rein aanbiedt onder het motto “Rèn maakt rollators weer piekfèn”. Rein levert fantastisch werk en is er blij mee.

Peter vertelt dat hij in gesprek is met de gemeente Den Haag over een Scootmobiel Uitleenservice, vanuit de WIN WIN gedachte: lagere kosten voor de gemeenten en minder overlast voor de woningbouwcorporatie. De meeste scootmobiels worden weinig gebruikt en nemen veel plek in. Peter is enthousiast over de manier waarop in het wijkcentrum vernieuwing wordt aangepakt. Het idee om hetzelfde centrum te gebruiken voor een pilot met uitleen van scootmobiels is geboren. In april gaat de gemeente hiermee akkoord.

Nieuw organiseren = co-creëren

Begin juli gaat in Haagse Hout de pilot van start met een gratis Scootmobiel Uitleenservice. Dat is ongekend snel. Bij gebleken succes zal de service over geheel Den Haag worden uitgerold. Er is veel publiciteit bij de start. Zowel Xtra. de welzijnsorganisatie, de gemeente Den Haag en Haag Wonen hebben immers baat bij een succesvolle pilot. Ook deze service voorziet vanaf dag één in een behoefte. De klanten komen steeds weer met nieuwe toepassingen waarvoor de leenservice een uitkomst is. Het gaat veel verder dan “even een boodschap halen”.

In drie maanden tijd is de pilot geïmplementeerd, inclusief juridische zaken, een rijvaardigheidstest voor potentiële klanten en een brengservice, voor klanten die niet in staat zijn om zelf naar het wijkcentrum te komen. Rein heeft hiervoor een handig rekje bedacht waarop een vouwfiets kan worden gemonteerd. Hij gaat ook de uitleen van scootmobiels vanuit het wijkcentrum coördineren. Geen uitgebreid plan vooraf, langdurige overleggen en ingewikkelde subsidie-procedures. Een unicum.

Goedkoper kan ook beter zijn

In december 2016 zijn de eerste resultaten bekend. Ze zijn verbluffend, zegt wijkmanager Stef Beun op Facebook. Het aantal WMO aanvragen voor Scootmobiels uit Haagse Hout is sinds juli met 90% gedaald. De vier scootmobiels worden gedeeld door 23 klanten. Grote kans dus dat de pilot over heel Den Haag naar alle wijkcentra wordt uitgerold.

Afgelopen vrijdag stonden Surrendra Santokhi van de gemeente, Stef Beun van het wijkcentrum en Peter Willemse van de woningcorporatie samen op het podium om hun verhaal te delen in het kader van de eHealthweek. ICT Café Den Haag twittert daarover “Heb je een goed idee, noem het een pilot en ga het gewoon doen”. En Rein? Die groeit het succes soms wel een beetje boven het hoofd, maar wat overheerst is dat hij waardering krijgt voor zijn werk.

De toekomst van werken

De Scootmobiel Uitleenservice is een mooi voorbeeld van werken in de nieuwe economie. In de nieuwe economie  gaat het niet langer om bezit (van een scootmobiel), maar het toegang hebben tot gebruik en hergebruik van middelen. In bovenstaand voorbeeld delen meer vijf gebruikers één scootmobiel, zonder dat dit ten koste gaat van de beschikbaarheid. In de nieuwe economie gaan sociale én economische waarde hand in hand en werk je samen werken aan de toekomst van je eigen werk. In tijdelijke coalities, met een eigen belang en een gemeenschappelijke doel. Op een ondernemende manier, dus niet praten, maar dóen. Alles bij elkaar levert het meervoudige waarde op.

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha