Blog – Westland 2025

4 juni 2014

Kom uit de kas

Het is 2025. Mijn vliegtuig landt op luchthaven Greenport Holland. Ik kijk uit het raampje en zie onder mij Glass City, zoals toeristen het gebied noemen. Vanuit de lucht een oase van groen, dankzij de projectietechniek van Studio Roosegaarde.  Een internationale attractie van wereldformaat. Met 10 minuten ben ik thuis met de MetropoolRail, het volledig geautomatiseerde transportsysteem voor personen én goederenvervoer. Westland, wat is er veel veranderd sinds ik er ben komen wonen.

Het was geen bewuste keuze in 1990. We vonden een mooi huis en trotseerden de waarschuwingen over Westlanders. Mensen uit Den Haag moesten ze niet.

We woonden op een hoek, in het huis van de voormalige dorpsarchitect. Tot op de dag van vandaag wonen we in zijn huis. We bleken ook vele buren te hebben. Wat voelde ik mij ongelukkig op de eerste –verplichte- visites. Het taalgebruik, de grootsheid, de opmerkingen over buitenlanders, de schuurfeesten. Het waren beste mensen, maar ik had er helemaal niets mee.

Verandering

Wat ben ik veranderd. Met de jaren ben ik het harde werken en de directheid gaan waarderen. De woorden tuin en warenhuis hebben een tweede betekenis gekregen en het hart voor glas ben ik gaan begrijpen. Door goed naar de verhalen te luisteren, kwam er bewondering voor wat er met elkaar was opgebouwd. Ik leerde begrijpen dat een toekomst zonder glas ondenkbaar was voor het Westland. Maar ik hoorde ook kritiek; niet alles was meer zo mooi als vroeger. De saamhorigheid was weg. Ieder ging voor zich en probeerde in de crisisjaren met kunst en vliegwerk het hoofd boven water te houden. Met alle gevolgen van dien. De bundeling van krachten, onder het nu internationaal zo succesvolle label van Greenport Holland, is niet zonder slag of stoot gegaan.

Jeugd heeft de toekomst

Nog niet zo lang geleden heeft de laatste tuinder die nog paprika’s exporteerde het licht uitgedaan in zijn kassen. Hij heeft het nog lang volgehouden om op prijs te concurreren. Wat menigeen destijds voorspelde is niet gebeurd. De Glazen stad is sterker dan ooit uit de crisis gekomen. De Greenport Conferentie van 2014 heeft een ommekeer teweeggebracht. Het verhaal van de 24-jarige verkoopdirecteur van  Wiskerke Onions zette tuinders aan het denken. De jeugd heeft de toekomst. Waarom zouden ze geen plaats maken en jonge mensen het heft in handen geven. Ze waren zelf immers ook jong toen ze begonnen. Met deze stap oogstten de tuinders zo veel goodwill, dat van alle kanten ondersteuning werd aangeboden. De jeugd had veel minder moeite om oude ingesleten patronen los te laten en op een nieuwe manier samen te werken. Het dag en nacht buffelen van hun ouders was een weinig aantrekkelijk voorbeeld voor ze. Na 10 jaar mag het resultaat er zijn. Het DNA van het Westland is behouden, zij het in een andere vorm.

Greenport Holland

Het areaal aan glas voor de tuinbouw is gekrompen. De productie is voor 80% naar het buitenland verplaatst. De productie in Nederland is uitsluitend bestemd voor lokaal gebruik. Glas is echter meer dan ooit zichtbaar in het Westland – nu een deelgemeente van de Metropoolregio. Westland voorziet  in de nationale voedselbehoefte en is de proeftuin voor het Total Green Concept. Alles wat uit de kassen komt is 100% groen, voedselveilig en duurzaam geproduceerd.  Het Total Green Concept wordt wereldwijd geëxporteerd en is goed voor driekwart van de omzet en een gezonde marge.

Flora Holland is omgedoopt tot Greenport Holland Auction, een naam die beter de lading dekt, nu ze wereldwijd met hun digitale systeem de handel en distributie van tuinbouwproducten ondersteunen. Onder de naam Greenport Holland Plant verrijzen overal er wereld tuinbouw-plants, die lokaal zorgen voor de voedsel-, drinkwater- en energievoorziening. Een enorme Holland promotie, die de toeristenindustrie laat groeien. Westland wordt als naam in Nederland gebruikt voor tuinbouwproducten die 100% groen zijn geproduceerd.

Transparantie = glas

Blikvanger van het Westland is het gebouw van de Horti Campus, de hoogste kas ter wereld. Het is een multifunctioneel  transparant gebouw, waarin alle publieke functies zijn verenigd. Het is een levendig centrum met een theater, een moderne bibliotheek, een restaurant met streekproducten, vergader-, werk- en studieruimte voor inwoners, ondernemers en bezoekers. Oud en jong komen er graag. Elke kern heeft een eigen afgeleide van de Horti, soms met een zwembad, een klein podium, een zorgcentrum, school  of een sportzaal. Altijd staat ontmoeting en debat voor jong en oud centraal. Het onderwijs staat hoog aangeschreven.

Het familiebedrijf Dario Fo geeft cultureel ondernemerschap nog steeds een gezicht. Nu vanuit een eigen kas, waar al veel producties het licht hebben gezien. Trekpleister voor bezoekers zijn echter de kassen, die altijd open zijn voor publiek, het fietspadennet met de gratis bakfietsen en natuurlijk het Varend Corso. Nieuw is de dependance van het Glasmuseum en Hotel Het Glazen Huis met restaurant Pure Passie. De lokale munteenheid is de Druif. Alle lokale transacties kunnen hiermee worden afgerekend.

Trots

De Glazen Stad is in 10 jaar tijd nationaal en internationaal een voorbeeld geworden van een community, waar oude waarden en hightech hand in hand gaan. Er is vrijwel geen werkloosheid, omdat een werkweek door de robotisering veel korter is. Hiervoor blijft er veel tijd over voor sociale en maatschappelijke activiteiten. Door de internationalisering is een open cultuur ontstaan, waardoor er van discriminatie of radicalisering geen sprake meer is.

Dit toekomstbeeld is ingevuld naar aanleiding van mijn bezoek aan de Greenport Conferentie, tgv het 10-jarig bestaan van de gemeente Westland. Utopie? Ik denk het niet, want alle ingrediënten bestaan al. Wie doet er mee?

Irmgard Bomers is initiatiefnemer van WIN (werken in netwerken) en expert op het gebied van werken in de nieuwe economie. Iedere maand blogt ze over zaken die haar werk raken.

Juni 2014

Kies je programma

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha