Blog – Voor de zekerheid (2)

17 februari 2017

Wat vinden werkgevers eigenlijk?

In de wandelgangen van het Smart Industry Jaarevent in de Jaarbeurs spreek ik kort Hans de Boer, voorzitter van VNO NCW. Ik ben benieuwd naar zijn reactie op het WRR Rapport Voor de Zekerheid. In het rapport en ook bij de presentatie zijn de werkgevers namelijk in geen velden of wegen te bekennen.

Toch vreemd, want ook zij zijn direct belanghebbenden bij modernisering van de arbeidsmarkt. Of niet? Ik kan het mij eigenlijk niet voorstellen, in de wetenschap dat minder dan 10% van de bedrijven voorbereid is op de toekomst van werken.

Kannibalen

Willem Vermeend doet er tijdens het event nog een schepje bovenop. “Bedrijven die hun productie- en bedrijfsprocessen niet digitaliseren bestaan over vijf jaar niet meer. Hiërarchisch organiseren is de dood voor innovaties. Startups binnenhalen is nog dommer.” Hij pleit daarom voor nieuwe samenwerkingsmodellen en kannibalen. Een kannibaal is een 100% dochter met eigen personeel en eigen budget die als opdracht heeft om de moeder op te eten. Mijn inschatting is dat er onder werknemers veel animo is om hieraan mee te werken. Maar hoe denkt Hans de Boer over modernisering van de arbeidsmarkt?

Stokpaardjes

Bij het woord WRR berijdt hij gelijk zijn stokpaardje. Best vermakelijk. “Die Went van de WRR luistert alleen naar de vakbonden. Schandalig voor een publiek gefinancierde organisatie. Alleen maar tijdelijke contracten is echt niet de oplossing.”

Ik vraag mij ter plekke af of hij het rapport heeft gelezen, want volgens mij wordt daar niets over gezegd. Ik heb niet het lef om eropin te gaan. Daarom maak ik van de gelegenheid gebruik om hem te vragen wat hij van het idee vindt om de sociale zekerheid los te koppelen van de contractvorm. Daar wordt in het rapport wel een balletje over opgegooid. Daar blijkt hij wel oren naar te hebben. Dat biedt perspectief, denk ik bij mijzelf.

Smart people

Ik vertel kort over WIN en waar we mee bezig zijn. Voor deze gelegenheid samengevat met smart people. Dat we tijdens het WIN Werk(t) Festival de dialoog aangaan over de toekomst van de arbeidsmarkt, met als doel proeftuinen gelegitimeerd te krijgen. Dat werkgevers daarbij welkom zijn. Hij adviseert om Harry van der Kraats hiervoor te benaderen. Het zal mij benieuwen. Jammer genoeg is Robert Went verhinderd. Binnenkort volgt er wel een interview met hem.

Een opsteker is in ieder geval dat Smart Industry -evenals de WRR- pleit voor een leven lang leren, onder het motto Werken = Leren en Leren = Innoveren. Dat biedt ook perspectief.

Bij het Smart Industry event waren vooral deelnemers die snappen waar geld te verdienen is. Van grote consultancybureaus tot softwareleveranciers. Werkgevers en werknemers die in de gevarenzone zitten heb ik niet kunnen ontdekken. Te druk bezig om te overleven. Tegen beter weten in. Zo jammer, maar het WIN Werk(t) Festival biedt ze een nieuwe kans om te proeven aan de toekomst van werk in de nieuwe economie. Met zinvol werk als uitgangspunt.

Irmgard Bomers (initiatiefnemer WIN) blogt regelmatig over onderwerpen die haar werk raken.

 

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha