Soms is het slim om iets doms te doen

26 juni 2012

Dit is de titel van mijn afscheidsspeech bij de Koninklijke Bibliotheek (KB) ruim een half jaar geleden. Een vijftigplusser die in tijden van crisis vrijwillig een prima vaste baan inruilt voor het onzekere bestaan van ondernemer. Dom of slim? Tijd om conclusies te trekken…

In je eentje een nieuw concept bedenken en in de markt zetten is absoluut veel lastiger dan ik van tevoren had gedacht. Niet zozeer het bedenken van iets nieuws, maar je begint echt met nul en heb je geen basis om op terug te vallen. Behalve de basis van het thuisfront natuurlijk, dat de ontwikkelingen met belangstelling volgt en mijn fantastische Raad van Advies (bestaande uit mijn voormalige managementteam).. Gelukkig doe je snel steeds meer contacten op en vormt zich gaandeweg een kring fijne mensen, waar je veel aan hebt. Ook het werken vanuit een bedrijfsverzamelgebouw -in mijn geval de Caballerofabriek in Den Haag- draagt daar aan bij.
Wat vooral tegenvalt -hoe ironisch- is het van buiten naar binnen kijken. Ik, die jarenlang in de non-profit heb geroepen dat de behoefte van de klant voorop staat, betrap mezelf er steeds weer op dat ik de neiging heb om te zenden in plaats van te luisteren.

Veel hulp 

Netwerken is echt geweldig leuk en inspirerend. Niet verbazingwekkend, want het is de kern in het concept van WIN. Je begint met de eigen bekende contacten, maar al heel snel ben je in gesprek met mensen die jou vinden of op je pad komen. Stuk voor stuk mensen voor wie het glas half vol is en die geloven in wat ze doen. Mensen ook die iets voor de maatschappij willen betekenen. Die leuk en betekenisvol willen leven, maar geld minder belangrijk vinden. Toeval bestaat niet, is de kreet die de afgelopen tijd veel is gebruikt.

De doelgroep van WIN (de cultuursector) is behoudend en dat maakt het extra lastig om een nieuw concept aan de man te brengen. Het heeft zeker ook te maken met onzekerheid aan mijn kant. Hoe ver ga je, bang om nee te horen of lastig gevonden te worden. Ook hierin zal de tijd verbetering brengen is mijn verwachting. Vast staat dat de behoefte aan ondernemerschap groot is en dat dit de komende tijd alleen maar zal toenemen. Met de vorm ‘werken in netwerken’ is WIN voorloper.

Leren van fouten
Door schade en schande word je wijs. Ongelooflijk hoe je blik verruimt als je niet meer in een vast systeem zit. Ook al heb ik mijn vaste functies nooit zo ervaren. Je wereld wordt letterlijk veel groter en interessanter. De keerzijde is dat je alles zelf moet uitvinden en dus veel fouten maakt –wat erg leerzaam is. Vandaar dat ik samenwerkingsmogelijkheden aan het verkennen ben.

Het uitbouwen van WIN en het verhogen van de vraag naar diensten is de ambitie voor de komende maanden. Conclusie na zes maanden WIN: Leuk, Leerzaam, Lastig!

Deze blog illustreert een van de 10 principes van werken in netwerken: Maak het klein

Benieuwd naar de verdere ontwikkelingen? Lees de WIN trilogie.

juni 2012

Kies je programma

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha