Blog – Mind the gap

19 maart 2014

Over de kloof tussen mens en techniek

Samen met interieurarchitect Mariët Hendrikx heb ik een bijdrage geleverd aan het 8e verjaardagsfeestje van Winkwaves, een bedrijf in de Caballerofabriek dat software ontwikkeld om anders (samen) te werken. Geniet van de gedachte dat het anders kan is de slogan van Winkwaves. Dat spreekt mij aan.

Interessante software, ook voor WIN, maar helaas nog een maatje te groot. Winkwaves gebruikt het feestje om de dreigende kloof tussen mens en techniek onder de aandacht te brengen van hun relaties. Mind the Gap was het thema en het onderwerp Werken in 2020 werd vanuit verschillende perspectieven benaderd.

Mariët en ik namen zelfstandig samenwerken voor onze rekening.

De uitnodiging om een workshop te geven komt voort uit de bijeenkomst die Mariët als smaakmaker heeft georganiseerd rond het thema “Het nieuwe werken voorbij..en nu”.

Werken in netwerken in praktijk

Voor deze workshop vormen we een gelegenheidsduo. Een mooi voorbeeld hoe WIN in praktijk werkt. Mariët heeft jarenlange ervaring met het vormgeven van werkomgevingen en volgt de ontwikkelingen binnen Het Nieuwe Werken op de voet. Het Nieuwe Werken is inmiddels een aantal versies verder en werken wordt steeds meer een nieuwe manier van organiseren. Dit heeft invloed op het werk van velen, ook op haar eigen rol als interieurarchitect.

Het is niet verrassend dat de deelnemers aangeven behoefte hebben aan meer vrijheid in het werk. Iedereen erkent ook dat ICT dit mogelijk maakt. Toch is bijna niemand bezig met de vraag hoe het eigen werk in 2020 er uit ziet. Laat staan te genieten van de gedachte dat het anders kan. Het inzicht dat het toepassen van de 80/20 regel op jezelf meer vrijheid biedt in het werk slaat aan. Zelfstandig samenwerken is oneindig veel makkelijker en leuker als je bewust bent van de 20% waarmee jij het verschil maakt. Die 20% moet je koesteren, over de rest hoef je je veel minder druk te maken. Dat kunnen anderen ook en misschien wel beter dan jijzelf. Dat geeft rust en tegelijkertijd ruimte voor beweging en vernieuwing in je werk.

Mensen maken het verschil

Onderzoek van de Erasmus Universiteit toont aan dat 75% van alle innovatie mensenwerk is. Slechts 25% wordt verklaard door technologische ontwikkeling. Als het Winkwaves lukt om met hun software de kloof tussen mens en techniek te verkleinen, dan maken ze echt het verschil. Wat mij betreft, door niet te veel focussen op functionaliteit, maar juist op het intensiveren van gebruik. Dit levert de gebruikers de gevraagde vrijheid op, de organisatie ruimte voor beweging en alle betrokkenen meer balans tussen werk  privé. Als dat geen WIN WIN WIN is!

Irmgard Bomers blogt regelmatig over zaken die haar werk raken.

WIN laat iedereen die meer wil doen met zijn of haar talent, in praktijk ervaren waar ruimte is voor vernieuwing in het werk. Je ontdekt welke unieke combinatie van kwaliteiten jouw toegevoegde waarde bepaalt. En hoe je die waarde flexibel kunt inzetten in je werkomgeving. Het bewust gebruiken van je 20% unieke waarde levert je blijvend 80% meer perspectief in je werk op: nieuwe klanten, opdrachten, ideeën, kennis of zelfs een (andere) baan. Weten wat jouw 20% is? Kom dan naar een van de WIN Praktijktrainingen of naar de Masterclass Futureproof Samenwerken.

 

Kies je programma

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha