Blog fouten maken kun je leren

13 augustus 2017

Ken je dat? Het gevoel dat je hart even stil staat. Van schrik, omdat je ontdekt dat je een fout hebt gemaakt. Die tijd ligt gelukkig achter mij. Niet omdat ik geen fouten meer maak. Heel veel zelfs. Ik zet net een kruis door een Sudokupuzzel die niet uitkomt. Niet leuk, maar het is all-in the game.

We zijn te braaf

We hebben te maken met een cultuur waarin fouten maken wordt afgestraft. Het zit in ons onderwijs- en organisatiesysteem en is daardoor heel diep verankerd in ons werkgedrag. Tegelijkertijd is het geen geheim dat 60-80% van alle projecten, twee van de drie fusies en 80% van alle startups mislukken.

Elke dag voeren honderdduizenden mensen taken uit die het systeem, de functie of het protocol voorschrijft. Heel vaak tegen beter weten in. Al die mensen en organisaties maken grote kans de transitie niet te overleven, omdat ze niet wendbaar genoeg zijn voor de toekomst.  All-in-the-game?

We zijn te braaf en zitten vast in de ingesleten patronen. Ik had dat ook, zelfs met zoiets onbenulligs als een Sudokupuzzel.

Klein beginnen

“Wil je je staande houden, en als individu wendbaar genoeg zijn in de nieuwe economie en de nieuwe samenleving, moet je zoveel mogelijk fouten durven maken en daarvan leren in plaats van dat je zo geconditioneerd, gedisciplineerd en getraind bent dat je geen fouten durft te maken.”, zegt Jan Rotmans. Organisaties en bedrijven zijn daarvoor niet de meest geschikte omgeving, is mijn ervaring. Je kunt beter thuis beginnen.

Ik denk best veel na in en over mijn werk. Sudoku’s maken is voor mij een manier om rust in mijn hoofd te creëren. Het fijne van de puzzels die ik maak, is dat de oplossing achterin staat. Het is heerlijk om af en toe te kunnen afkijken. Geen kunst, denk je wellicht, zo kan ik het ook. Een ingevulde Sudoku is geen doel voor mij, maar een middel om tot rust te komen. Toch irriteerde het als ik een fout had gemaakt waardoor de puzzel niet uit kwam. Door het heel veel te doen heb ik een formule ontdekt waarmee ik nu zelfs ‘niveau extreme’ kan oplossen. Niet omdat ik zo goed ben. Ik maak nog evenveel fouten als in het begin, namelijk 20%, maar ik ga er heel anders mee om.

Het geheim

Twintig procent fouten? Zoveel? Het is all-in-the-game. Daarom noem ik het liever 20% leren/ontwikkelen. Dat klinkt beter. Om in rapportcijfers te blijven: een 8 is goed genoeg. Toch? Ik deel graag het geheim hoe jij ook door fouten te durven maken jezelf kunt ontwikkelen.

Irmgard Bomers is initiatiefnemer van WIN en blogt regelmatig over zaken die haar werk raken.

Kies je programma

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha