Birds
Je hebt maar weinig woorden nodig om te scoren
“Bij spelen in een andere taal moet je echt over je eigen grenzen heen”, las ik in een interview actrice Elsie de Brauw. De actrice staat viert successen in tal van landen. Ik vind het een mooie metafoor voor succesvol werken in netwerken. Over je eigen drempels stappen. Je wereld groter maken. Overtuiging, nieuwsgierigheid en honger naar andere theaterculturen zorgen er voor dat Elsie de Brauw aan werk geen gebrek heeft. Voor Anouk geldt hetzelfde. Het is toch niet zo ingewikkeld, zou je denken. Het levert succes op. Wat weerhoudt je?
Hokjes denken
Vooroordelen vormen een drempel.We zijn erg goed in mensen in hokjes te stoppen. Ook op het gebied van werken. We doen er allemaal aan mee, ook ik. Ik herinner me nog een opmerking in mijn blog over zzp-ers. Daar wilde ik mij niet mee identificeren. Wat een onzin, denk ik nu. Waarom niet? Het hokje zegt namelijk niets over wie jij bent. Toch word ik geraakt als de groep –dus ik- wordt afgeschilderd als zielig, omdat de druk op inkomsten groot is. Vooral door mensen met een vast dienstverband. Waarom? Omdat we elkaar nodig hebben. Veel van elkaar kunnen leren. In praktijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan, omdat de kloof groot is. We hebben allemaal onze beelden en onze eigen taal. Onze voorkeuren, waar we wel en niet bij willen horen.
Aan de slag
Deze tijd vraagt om een andere manier van werken, eigen verantwoordelijkheid nemen. Over je eigen drempels stappen en ervaren dat er heel veel ruimte is. Vrijheid. Voor wat? Dat bepaal je zelf. Kijk naar Anouk. Het betekent ontdekken wat voor jou belangrijk is; wat jou bijzonder maakt. Wat wil je er mee bereiken? Geen rol spelen, maar jezelf zijn. Je eigen taal spreken. Het soort werkverband is daarbij van ondergeschikt belang. Elsie de Brauw werkt voor theatergezelschappen, maar speelt ook gastrollen.
Een Afrikaanse student, die tolk/vertaler was, hoorde ik eens pitchen in het Nederlands. Ik zag een verlegen, in zichzelf gekeerde jongen, die nauwelijks te verstaan was. Hij kreeg het advies om in zijn eigen taal te pitchen en het resultaat was verbluffend. Er stond een vrolijke, zelfverzekerde vent, die je zonder meer een vertaalopdracht zou geven.
Een gemeenschappelijke taal
Binnen de eigen vertrouwde omgeving is het lastig om te veranderen. Je conformeert je het liefst aan de geldende normen. We zijn niet allemaal zo stoer als Anouk. Smaakmakers lukt het wel, door hard te werken en elkaar daarbij te helpen. In een (net)werkverband met inspirerende, ondernemende mensen. De start is veelbelovend. In de eerste week meldden zich meer dan 100 mensen aan voor de gelijknamige LinkedIngroep. Tot mijn grote vreugde een mooie mix van mensen: jong en oud, commercieel en niet commercieel, werkend en niet werkend. Geen kloof. Het is het begin. WIN biedt met “De 10 principes van Werken in Netwerken” de gemeenschappelijke taal.
Geen vreemde vogels
Smaakmakers zijn mensen die het verschil maken door zichzelf te zijn. Vogels van allerlei pluimage. Mensen zoals jij en ik. WIN verbindt ze. De SmaakmakerActiviteiten vormen de motor. De eerste activiteiten staan op de agenda en nog veel meer zijn in de maak. Bedoeld om te ontdekken, te ontmoeten, te leren en te laten zien wat jouw passie is. Op 28 mei geeft Ria Roelands van Huis van Verhalen de aftrap met de Workshop Pitchen. Jezelf en je ideeën in één minuut helder en effectief presenteren. Een hele kunst voor iedereen. Het verhaal gaat dat Steve Jobs medewerkers ontsloeg, als ze hem in de lift niet konden uitleggen wat hun toegevoegde waarde was voor Apple. Steve Jobs, ik ben geen fan van hem. Toch kan ik van hem leren. Het belang van een goede pitch bijvoorbeeld. In een paar woorden scoren met jouw verhaal.
Deze blog illustreert een van de 10 principes van werken in netwerken: Volg je hart
Meer blogs lezen? Vraag het gratis kleurige WIN e-Boek aan of klik op Maak je keuze en kies de categorie WIN Blogs.