Betekenisvol werken

31 mei 2017

Ik haal groot plezier uit betekenisvol werk. Bijvoorbeeld onkruid weghalen aan de buitenkant van onze heg. We hebben een hoekhuis, dus je bent wel even bezig. Het is een van de vele dingen op het to-do-lijstje voor de vakantie.

Is dit nuttig? Nodig? Zittend op mijn knieën vraag ik mij dit af. Waarom doe ik dit op de vooravond van onze vakantie? We hebben er zelf niet eens plezier van. Ik denk het en onze buurman zegt het. Hij heeft niets met tuinen, dus zijn buitenkantje neem ik ook maar even mee.

Aanharken

Ik hecht er waarde aan, dat staat vast. Het is rustgevend werk. Het vindt zijn oorsprong in de Achterhoek, waar mijn ouders vandaan komen. Op vrijdagmiddag harkt daar iedereen zijn laantje om het huis aan. Dat beeld heb ik althans. Voor mij straalt dit het ultieme gevoel van orde en rust uit. En het valt op.

We hebben een grote tuin, dus je bent wel even bezig. Werkelijk iedereen die langs loopt maakt een opmerking. In positieve zin. Dat voelt goed. Je hebt echt eer van je werk. De buurman is een uitzondering, maar ik ken hem langer dan vandaag. Ik weet zeker dat hij het waardeert. Het is immers werk waar hij zelf een hekel aan heeft.

Gerust gevoel

Wat is werk? De definitie die ik al een tijdje hanteer, blijkt ook in deze situatie van toepassing. Het is een activiteit die je onderneemt voor anderen en die gewaardeerd wordt met geld of in natura. Het is niet langer meer iets wat je alleen maar doet om geld te verdienen. Werk waar je plezier aan beleeft, houd je veel langer vol. Gelukkig betekent plezierig werken voor de één iets heel anders dan voor de ander. Dat is de basis voor een natuurlijke samenwerking, met een balans tussen beloning in geld en natura tot gevolg. Onze buurman is aannemer en dat is voor ons goud waard.

Ik kan met een gerust gevoel met vakantie. En passant levert het ook nog inspiratie op voor een blog. Meervoudige waarde! Een begrip dat in de nieuwe economie betekenis krijgt.

Irmgard Bomers (initiatiefnemer van WIN) blogt regelmatig over zaken die haar werk aangaan.

Kies je programma

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha