BinckBlogs #2 Een nieuwe tak van sport
In de aanloop naar het WIN Werk(t)Festival op 21 maart in de Haagse Binckhorst schrijft smaakmaker Jaap Luikenaar een serie blogs als opwarmertje.
De zesde aflevering van #WWF19 vindt plaats in de Binckhorst, een voormalig industrieterrein in Den Haag, waar we te gast zijn in het “thuishonk” van GamersFirst, BinckBase genaamd.
Bij begrippen als gaming en e-sports denk ik aan jongeren met een bleek gezicht die, kauwend op een kleffe pizza Bolognese, tot diep in de nacht achter een groot scherm een 3D-spelletje spelen. Met een console krampachtig in de handen geklemd. Fout dus! Helemaal fout. Dat wordt duidelijk als je praat met Pascal van Zijtveld of Joost Roset. Zij staan aan de basis van GamersFirst. ‘Vergelijk het maar met voetbal. Iedereen kan tegen een balletje trappen en speelt zo een spelletje; maar op het hoogste niveau wordt de echte voetbalsport bedreven’, zo legt Pascal uit.
Competitie
Bij GamersFirst beoefenen deelnemers aan de Dutch College League en andere competities rasechte topsport. In teams en in competitieverband. Met amateurs en professionals. Op het hoogste niveau dat alleen via snoeihard trainen en strategieën bedenken wordt bereikt. Met kampioenen die doorstromen naar een EK en een WK. Met wekelijkse wedstrijden – uitgezonden op Foxsport kanaal 9, ook wel ‘kanaal g’ (van gaming) genoemd. Met commentatoren die analyseren. En interviews met spelers, met het zweet nog in de handen. Een sport die niet alleen op tv, maar ook op internet via www.twitch.nl tienduizenden kijkers per wedstrijd trekt en waar wereldwijd vele miljoenen aan prijzengeld in omgaan. Dit nog los van de vaste salarissen van spelers. De een verdient meer dan de ander en de MVP (de Most Valuable Player) misschien wel het meest. Google maar eens op internationale topspelers als ChrisJ of Fabfan. Sponsors zijn er ook: ACER, AXE en SAP.
GamersFirst organiseert
Voor een goed begrip: GamersFirst zelf is geen gaming club. Ze produceert, organiseert, regisseert en faciliteert de wedstrijden. In hun ruimte in de BinckBase – waar volgende maand het WIN-festival plaatsvindt – kun je live komen kijken en je team aanmoedigen. Niet op kuipstoeltjes of in tribune, maar op een sofa of (nep)leren bank. Kijken naar de Dutch College League bijvoorbeeld, waarin studententeams uit steden als Eindhoven, Leeuwarden, Den Haag en Rotterdam de League of Legends spelen. Vergelijkbaar met een stevig schaakspel of landje-pik. Waarbij blueside tegen redside speelt. Met kills, assists en deaths. En waar het erom gaat tegenstanders uit te schakelen, torens te vernietigen en uiteindelijk de vijandelijke basis (nexus) te slopen. Lukt dat, dan ben je winnaar.
Pascal van Zijtveld raakt niet uitgepraat over zijn sport. Wat vooral blijft hangen is dat hij als producent, maar vooral ook de gamers hun brood verdienen met iets dat hun zeer na aan het hart ligt. ‘Gaaf man, moet je eens kijken. Je kunt er echt een held mee worden en misschien wel rijk’. Zo ongeveer zijn ze er op het schoolplein mee in aanraking gekomen. Become legendary! zo staat het ook uitdagend op de posters van GamersFirst. Gamers hebben van hun hobby hun werk gemaakt. Waarbij salaris, werktijden, een vast contract, werkomstandigheden en tijdsbestek hebben plaatsgemaakt voor plezier en de uitdaging in hun… werk.