Een win-win-win voor ADO Den Haag?
“Ik geniet nog elke dag van mijn werk.” Dat zegt Anton Nijboer, ‘mister ADO in de Maatschappij’, aan de vooravond van zijn pensioen. Hoeveel mensen kunnen dat ook spontaan op die leeftijd zeggen? In het geval van Anton is het zeker bijzonder, want rond zijn 50e raakte hij na 23 jaar overcompleet en moest op zoek naar een andere baan. Die creëerde hij zelf bij voetbalclub ADO Den Haag door van zijn passie (voetballen) zijn werk te maken. Onder zijn leiding werd ADO Den Haag een van de eerste betaalde voetbalclubs met een maatschappelijke tak.
Van ADO Den Haag in de Maatschappij
In 2013 sprak ik hem hierover voor WIN (werken in netwerken)[1]. Sinds die tijd is er ongelooflijk veel gebeurd. “We zijn destijds als stichting begonnen met de coördinatie van bestaande maatschappelijke projecten en beperkte financiële middelen. Ik ben er trots op dat het project De Held, om pestgedag en discriminatie op basisscholen te voorkomen, na al die jaren nog steeds succesvol is. Inmiddels is ons aanbod uitgebreid en zijn er voldoende financiële middelen om voor alle leeftijdsgroepen structureel activiteiten aan te bieden rond gezondheid in brede zin. Oud-spelers en de huidige profs zetten zich daarvoor in. Als organisatie zijn we gegroeid naar 4 fte met een eigen bestuur en budget. Hierdoor kan de stichting ADO Den Haag in de Maatschappij onafhankelijk opereren. Voor de continuïteit is dat belangrijk, maar om de maatschappelijke betekenis echt op waarde te schatten is integratie met de NV ADO Den Haag ook relevant.”
Anton is dan ook blij dat de nieuwe directie het belang daarvan inziet en onder de noemer #ADOgroen de thema’s gezondheid én duurzaamheid verbindt en de maatschappelijke waarde kapitaliseert[2]. Via een manager MVO die 50% voor de stichting werkt en 50% voor de NV is dit organisatorisch bestendigd.
Naar #ADOgroen
‘Mister ADO in de maatschappij’ noemen anderen hem. Zelf is hij daar te bescheiden voor. Vriend en vijand is het erover eens dat het vooral aan zijn doorzettingsvermogen is te danken dat er anno 2024 met #ADOgroen een toekomstbestendige organisatie staat. Wel een beetje jammer dat het maatschappelijke (voor)werk niet zichtbaar is in het filmpje dat ter gelegenheid van de lancering van #ADOgroen is gemaakt. Het is alleen maar duurzaamheid dat de klok slaat. Dat is op zich logisch, want ook vanuit de KNVB worden steeds meer eisen aan clubs op dit terrein gesteld. Anton maakt daar geen punt van, want hij weet dat wat hij maatschappelijk heeft gezaaid stevig in de organisatie is verankerd.
Met de aanstaande pensionering van ‘Mister ADO in de Maatschappij’ verdwijnt dus ook de naam van de stichting meer naar de achtergrond. “Dat is niet erg, want #ADOgroen communiceert gewoon lekkerder. Vervelen ga ik mij zeker niet, want ik heb genoeg interesses. Wat ik wel ga missen zijn de vele contacten die mijn werk met zich meebrengt. Dat maakt deze baan ook zo leuk. ADO Den Haag is een merk dat veel aandacht krijgt en daar lift je op mee. Ik ga in ieder geval nog een paar maanden door om het seizoen af te maken. Daarna weet ik het nog niet. Misschien meld ik me wel aan voor walking football.”
De passie voor voetballen blijft en de maatschappelijke impact ook. Dat is zeker. Hoe mooi zou het zijn als deze aanpak er ook toe leidt dat ADO Den Haag weer in de eredivisie komt. Dan is er echt sprake van een win-win-win, op sociaal, maatschappelijk én sportief (=economisch) gebied. Dan is de cirkel van people-planet-profit rond. We gaan het zien.
Irmgard Bomers is schrijver van o.a. de WIN Trilogie over de toekomst van werk. Antons verhaal in 2013 heeft er mede toe bijgedragen dat er nu een cursus Maak je eigen werk (met impact) is die wordt aangeboden door WIN Werkt[3].
[1] WIN interview met Anton Nijboer 27-10-2013 Je eigen vaste baan creëren.
[2] Website ADO Den Haag Maatschappelijk wordt #ADOgroen
[3] Cursus WIN Werkt Maak je eigen werk