WIN Interview – Erik Gerritsen smaakmaker in de jeugdzorg
“Ik ben meer van het vertellen dan van het tellen”
Erik Gerritsen is bestuursvoorzitter van de Jeugdbescherming Regio Amsterdam (JBRA) en een echte smaakmaker in de jeugdzorg. Een man met een drukke baan en heel actief op sociale media.
Hij heeft met zijn mensen voor een metamorfose gezorgd in zijn organisatie en spectaculaire resultaten bereikt door de invoering van waardewerken. Ook buiten de sector krijgt dit aandacht. Erik zelf heeft in 2013 de publieksprijs Overheidsmanager van het jaar gewonnen. Zijn collega’s Sigrid van de Poel en Claire Vlug zijn in 2014 verkozen tot Radicale Vernieuwers voor hun aanpak van Generiek Gezinsgericht Werken. Het laatste nieuws is dat JBRA overheidsorganisatie van het jaar 2014 is geworden. Erik deelt zijn ervaringen veelvuldig via zijn Twitteraccount @egerrit.
Schrijven als ontspanning
Ik ben meer van het vertellen dan van het tellen. Schrijven is voor mij ontspanning. Ik schrijf een column voor Binnenlands Bestuur en ik houd voor JBRA intern een wekelijkse blog bij over wat ik meemaak. Behalve ontspanning is schrijven voor mij ook een manier om mijn ideeën te structureren. Twitter vind ik een handig medium om saaie (vergader)-momenten te overbruggen. Zowel om vakmatig nieuws te checken als om tweets de wereld in te sturen. Daar moet je trouwens wel een beetje voorzichtig mee om gaan.
Inrollen in plaats van uitrollen
Het succes komt niet uit de lucht vallen. Tussen 2009 en 2011 zijn de basisbrandjes geblust en daarmee is de bodem gelegd voor het zogenaamde inrollen. Alle vijfhonderd medewerkers hebben zes weken de tijd gekregen om opnieuw het wiel uit te vinden. Inrollen is een kostbare zaak, maar we plukken er ook de vruchten van. De nieuwe jeugdwet maakt certificering noodzakelijk. Als eerste in Nederland hebben we het benodigde ISO-certificaat voor de zorg behaald. We bleken zonder extra inspanningen in één keer gecertificeerd te kunnen worden. Een groot cadeau, vooral omdat ik niet in certificering geloof, vanwege het risico op bureaucratisering. Op deze manier is het een logische waardering geworden van een onafhankelijke partij voor onze manier van organisatie-ontwikkeling. We doen wat we zeggen.
Leren als nieuwe routine
We hebben veel bereikt, maar de kunst is om het niveau vast te houden en te blijven vernieuwen. Het mooie is dat de mensen zelf zich daar van bewust zijn en naar oplossingen zoeken. In 2017 willen we dat leren de nieuwe routine is geworden. Onze kennis en ervaring met Generiek Gezinsgericht Werken willen we dan ook breder hebben verspreid. Misschien is het wel een nieuw vakgebied geworden. Ik blijf ook ageren tegen foute prikkels in de subsidiestromen. Financieel gezien is het steeds weer opboksen tegen de regels. Hierover schrijf ik op www.deslimmeoverheid.nl
We zijn er klaar voor
De veranderingen in de zorg zijn een beweging de goede kant op. Niemand heeft ervaring met de 3D transitie in de zorg. Wij zijn er klaar voor, maar ook dan gaat het gegarandeerd een keer mis. Dat is niet erg. Zolang je het ziet als een proces van vallen en opstaan dat in een leeromgeving wordt opgelost, ontstaan er geen grote ongelukken. Kleine ongelukken kunnen snel worden opgelost. Het is ook een stuk minder erg als je samen valt en samen opstaat. Daar gaan we voor.
www.jeugdbescherming.nl
NB: Erik is sinds april 2015 secretaris-generaal bij het Ministerie van VWS. Op 21 maart 2019 kun je Erik ontmoeten tijdens het 6e WIN werk(t) Festival.
Irmgard Bomers interviewt regelmatig smaakmakers die de principes van werken in netwerken in praktijk brengen.