WIN Interview – Evdaimonia, een zoektocht

22 april 2014

Evdaimonia betekent Gelukzaligheid in het Grieks. Het is de naam waaronder Hans en Jacques vakanties met filosofische diepgang aanbieden in hun prachtige zelfgebouwde cursuslocatie op Kreta. Vakanties waar deelnemers een enorme kick van krijgen en Hans en Jacques veel voldoening van ontvangen. Maar desondanks is het ook een enorme zoektocht voor de makers van het product.

Het aantal boekingen blijft achter bij de verwachtingen.

In 2009 kochten Hans en Jacques een stuk grond op een berg, met zicht op zee. In een deel van Kreta, dat niet wordt overspoeld door feestvierende jongeren. Op het hoogtepunt van de crisis in Griekenland startten zij de bouw van hun Academie op Kreta. Niet zozeer om er geld mee te verdienen, maar om hun passie voor filosofie te delen. De horizon van mensen te vergroten. Op een plek die de bakermat van filosofie kan worden genoemd. Het kost ze geen enkele moeite om aansprekende hoogleraren te strikken hun kennis te delen met de gasten. Stuk voor stuk zijn de docenten laaiend enthousiast over het concept en de manier waarop hun verhaal in die week een natuurlijk deel uitmaakt van het verblijf op Kreta. Net zo enthousiast als de gasten.

Succes nodig
Het leven in Griekenland bevalt Hans en Jacques prima, maar er zijn ook zorgen. Aan het product ligt het niet. Waaraan dan wel? De druk om meer boekingen te krijgen wordt steeds groter. En daarmee ook de twijfel. Hoe krijgen we het verhaal van de Academie voor het voetlicht in Nederland? “Wie ga ik nu weer vermoeien met mijn posts, mails, brochures, dure advertenties of netwerkpraatje”, vertelt Hans. “Er zijn momenten van radeloosheid. Moeten we er mee stoppen? Angst is een slechte raadgever, ik weet het, maar toch slaat het bij tijd en wijlen toe. Het gekke is dat zo’ n twijfelmoment altijd weer wordt opgevolgd door een lichtpuntje. Een plotselinge boeking, een hartelijke mail van Joep Dohmen, de bekende schrijver en levenskunstfilosoof die ondertussen een goede vriend van ons is geworden. Gelukkig hebben we ook de eerste gasten die terugkomen.”
“Dat sterkt ons dat we moeten doorzetten. Blijven vernieuwen. Eén van de dingen waar we mee bezig zijn, is om het product modulair aan te bieden. Dat maakt de drempel lager. Ook aan de Kretenzers zelf wordt gedacht. Een van de redenen dat we deze plek hebben uitgekozen zijn de mensen die hier wonen. Hun manier van leven draagt bij aan het doel van de Academie op Kreta. Levenskunst wordt hier bedreven. Ik moet het nog leren”, biecht Hans op. Hij is nog niet zo lang geleden gestopt met zijn werk voor de Rijksvoorlichtingsdienst. “Ik zit nog in het patroon van de westerse normen en waarden en wordt geplaagd door prestatiedrang. Jacques is al langer op het eiland en laat zich niet meer zo snel opnaaien”.

Hans hoopt dat dit interview er toe bijdraagt dat smaakmakers met hem mee willen denken. “Wat kan ik (nog meer) doen of anders doen. Mensen uit je netwerk wijzen op Evdaimonia mag natuurlijk ook”. Hans is -evenals ik- heel benieuwd of werken in netwerken ook op afstand werkt.

Irmgard Bomers, interviewt regelmatig smaakmakers die de principes van werk in netwerken in praktijk brengen. 

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha