Werk zoeken in netwerken

24 oktober 2017

Werken doe je in netwerken, maar ook werk zoeken doe je tegenwoordig in netwerken. Sollicitatiebrieven schrijven en er een mooi opgepoetst cv bijvoegen? “Begin er niet aan!” Dat zei ouderenwerkloosheid-ambassadeur John de Wolf afgelopen week tegen 250 werkzoekende vijftigplussers. Dat gebeurde op een inspirerende bijeenkomst in Utrecht, georganiseerd door vakbond CNV.

De Wolf loopt nu anderhalf jaar stad en land af om bij werkgevers aandacht te vragen voor de positie van oudere werkzoekenden. Met succes, zo zegt hij zelf: ‘We horen er weer bij’. In zijn aanpak gebruikt De Wolf volop voetbaltermen. Zo heeft hij het over ‘terugkomen na een tegenslag’. Het is een opmerking die er bij opmerkelijk veel Ajax fans in de zaal in Utrecht wel ingaat, na de 1-4 oor wassing die John’s voormalige werkgever Feyenoord nog geen 24 uur eerder heeft ondergaan. Oudere werknemers omschrijft hij bij werkgevers als de broodnodige ‘ervaring in de as’, met jongere spelers op de vleugels. Een vijftig- of zestigplusser in dienst nemen heeft veel voordelen; ze stralen rust en ervaring uit, werken nauwkeurig, zijn loyaal, weinig ziek en uit de kleine kinderen. En ook zijn er financiële regelingen die het aantrekken van ouder personeel aantrekkelijk maken. Dat alles neemt niet weg dat 85% van de ouderen leeftijdsdiscriminatie ervaart. CNV-voorzitter Maurice Limmen noemde de achterstelling van oudere werknemers ook ‘pure discriminatie’.

WIN was in de persoon van ‘senioren’ Irmgard Bomers en Jaap Luikenaar op uitnodiging van de CNV aanwezig op de dag. WIN is er immers ook voor oudere werknemers en oudere werkzoekenden. De nieuwe economie en open arbeidsmarkt biedt hen volop kansen.  Misschien niet op een traditionele baan, maar wel op werk. Irmgard en Jaap zijn daar zelf het levende bewijs van. En om de deelnemers daarvan bewust te maken was ook precies waarom WIN daar aan de statafel stond.  Ook al heeft de christelijke vakbond (uiteraard) een veel traditionelere kijk op de toekomst van werk dan WIN. De stapeltjes WIN-flyers, folders en visitekaartjes waren aan het eind van de dag flink uitgedund. Benieuwd hoe druk het zal zijn op een van de volgende bijeenkomsten van de WIN Werkkring.

Wie meer over de activiteiten van ambassadeur John de Wolf wil weten: zie https://www.facebook.com/johndewolfoponderzoek

Kies je programma

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha