Lifehack | Even schrikken

28 juli 2021

Het boek Wat een geluk, een lifehack voor je werk‘  maakt je leven als werkende een stuk simpeler. In drie delen (IK, WIJ, IK & WIJ) ontdek je stap voor stap hoe je betekenisvol samen werkt in de snel veranderende wereld.  Hieronder lees je het eerste hoofdstuk uit deel I: Even schrikken.

Even schrikken

Ik? Ja jij. IK gaat over jou. Jouw waarde, jouw ontwikkeling en jouw eigen verantwoordelijkheid. IK staat ook voor egoïsme, voor jezelf kiezen. Dat is niet altijd gemakkelijk, want je omgeving vindt daar iets van. Ook je eigen IK houdt je nog wel eens tegen om te kiezen voor jezelf. Dagelijks word je verleid om de betere versies van jezelf te laten zien. De druk om op alle fronten succesvol te zijn is groot, evenals de angst om er niet bij te horen of buiten de boot te vallen. Dat is heel vermoeiend.

Om jezelf daartegen te beschermen creëer je een eigen bubbel, want dat is lekker veilig. Iedereen doet dat. Jouw hersenen helpen daarbij een handje, want ze zijn ingericht om jouw eigen gelijk te bevestigen. Daarmee sluit je onderwerpen en mensen buiten die niet passen in jouw wereldbeeld. Er is zelfs bewezen dat met de toenemende hoeveelheid informatie ons wereldbeeld steeds minder klopt met de realiteit. Dat maakt onzeker. De angst om tekort te komen werkt verlammend en kan ook evolutionair worden verklaard. Ons brein is sinds de jaartelling nog steeds ingesteld op schaarste, terwijl we al een eeuw in overvloed leven. Het verklaart waarom we zo spaarzaam zijn, bijvoorbeeld met verlof opnemen.

De lifehack helpt jou stap voor stap om patronen te doorbreken die ervoor zorgen dat jij minder prestatiedruk voelt. Je gaat simpelweg anders kijken naar jezelf, je werk en de wereld om je heen.

Kijk naar de lifehack en zet jezelf in het midden (+). Wat zie je? Hoe ziet jouw wereld eruit? Wat vind jij belangrijk?

Weetje – Als jij wilt dat er iets verandert, dan ben je zelf aan zet, want niemand voelt wat jij voelt.

Kies je programma

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha