Jasmijn van Es – Ik zocht een baan maar vond een uitdaging

15 mei 2016

Het is nu precies een jaar geleden dat de drie mannen, Erik, Laurens en Ralph, mij vertelden over hun waanzinnige idee: de manier waarop wij sinds de industriële revolutie werk organiseren, radicaal veranderen met een online platform. Werken zonder hiërarchie, in tijdelijke teams en samenwerken op basis van competenties en persoonlijkheid.

Dat klonk mij als muziek in de oren! Voorafgaand aan dit gesprek was was ik mij namelijk aan het oriënteren op wat voor “baan” ik wilde. Deze fase was ultiem frustrerend, omdat ik van alles leuk vind om te doen, verschillende vaardigheden het liefste combineer en niet hou van elke dag hetzelfde doen. Nu had ik een uitdaging gevonden: de wereld laten weten dat Part-up bestaat!

Jasmin van Es - werk1Leren door te doen

Geheel in de ‘lean startup’ gedachte, begon ik de volgende dag. Niet met een functie of titel, maar met activiteiten en verantwoordelijkheden die we samen bepaalden. Ik vulde de blog met verhalen over mensen met een droom, die voor de realisatie daarvan een team nodig hadden. ‘Dreamcatcher’ noemden ze mij ook wel. Thijs maakte een film over geluk, Wilma opende haar restaurant, Caro zette een stichting op voor de slachtoffers in Nepal na de aardbeving, en zo waren er nog meer mooie dromen. Ik gebruikte fotografie om de verhalen aantrekkelijker te maken, en mijn eerste video’smaakte ik over de Part-up Event’s. In alle drie de disciplines ben ik daardoor gegroeid.

‘Leren door te doen’ is het motto. Als bevlogen piekeraar is dat voor mij geen natuurlijke aanpak. Maar dankzij dat motto heb ik mij het afgelopen jaar als (dyslectische) schrijver en fotograaf verder kunnen ontwikkelen, en ben ik begonnen met filmen – iets waarvan ik nooit had gedacht dat ik het nú al zou gebruiken voor werk. De vrijheid van ontdekken, de uitdagingen en het leren van fouten maken, hebben mij dit jaar meer bijgebracht dan mijn gehele bacheloropleiding. Laurens gaf laatst weer aan dat, “het jaar 2016 in het teken staat van leren.” Nou, als dat aan het afgelopen jaar kan tippen is dat heel bijzonder.

Fuck-up-taart

Fouten vieren we op Part-up. Dus ‘fuck’ je iets ‘up’? Dan verwachten we taart. Tegenover mijn fuck-up-momentje stond een huisgemaakte appeltaart. Dat mocht ook wel, want nadat Andy en ik al een tijdje bezig waren met de nieuwe blog van Part-up op WordPress klikte ik op het verkeerde knopje. Na het aanpassen van de vormgeving klikt ik niet op ‘save’ maar op ‘reset to default’. Hoppa, weg waren al die mooie widgets, instellingen van de fonts en vormgeving. Gelukkig is Andy heel handig dus kwamen we er weer snel bovenop. Zo is er al heel wat taart gegeten, en ook veel geleerd.

Jasmin van Es - werk2Een vol kantoor

Inmiddels is het niet meer ‘de mannen’, maar het team. Dit team is de afgelopen maanden gegroeid als kool. Het kernteam bestaat nu uit zo’n vijftien freelancers. Allemaal mensen met een andere achtergrond en expertise, maar met hetzelfde idee dat de toekomst van werk er wel eens heel anders uit kan gaan zien. Op maandag en vrijdag is het kleine kantoortje vol en is het bijna vechten voor een plekje, en extra gezellig tijdens de borrel.

Dit team aan freelancers is onderverdeeld in vijf verschillende tribes: de business tribe, community tribe, de app tribe en de development tribe. Ik ben ‘van groentje’ doorgegroeid naar een van de trekkers in de community tribe, waar ik mij verantwoordelijk voel voor het bedenken en maken van content op de blog en social media. Ik zeg voel, omdat we het samen zijn. Alle projecten staan als part-ups op Part-up, zodat iedereen mee kan doen. En we komend jaar dus supersnel door kunnen groeien. Echt op zoek naar content hoef ik niet, er gebeurt zo veel!

Zin in meer (taart)!

Een jaar geleden zocht ik een ‘baan’, omdat dit hoort, dacht ik. Nu moet ik er niet aan denken mijn vrijheid en beslissingen aan een manager te overhandigen. Momenteel bepaal ik samen met mijn team(s) de lijn. De komende tijd blijf ik me inzetten voor Part-up, ik wil nog meer mensen, ook internationaal, gaan inspireren met de visie en toepassing van Part-up. Daarnaast blijf ik klussen aannemen en ga ik me volledig richten om het maken van korte films. Wellicht volg ik nog een filmopleiding (tips?) Het tweede jaar als freelancer is nu al goed begonnen, samen met vrienden heb ik nu een eigen kantoortje in Utrecht. Je bent welkom voor een bakkie!


 Jasmijn is een van de deelnemers aan de Challenge Natuurlijk Werken, omdat ze zich wil oriënteren op de stap hierna.

Kies je programma

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha